Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Eucalyptus crucis - Blahovičník Balení obsahuje 20 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Eucalyptus crucis - Blahovičník Balení obsahuje 20 semen

Eucalyptus crucis

Eucalyptus crucis

 
 
Naše cena s DPH:
22 Kč
Naše cena bez DPH:
19,13 Kč
Cena v cizí měně:
0,95 Euro
Množství:
61
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 20 semen

 

 

Popis

Eucalyptus crucis (blahovičník) je atraktivní košatý vícekmenný keř nebo strom s hustým stříbřitě modrým olistěním, pocházející ze západní Austrálie. Rostlina tvoří lignotuber, což je dřevnatý výrůstek na koruně kořene, který některé rostliny používají jako ochranu před zničením stonku rostliny, např. požárem. Červenohnědá kůra je nejprve hladká, potom se začne odlupovat v malých, asi 10 cm širokých šupinách zvaných "minni ritchi". Mladé listy jsou uspořádané v protilehlých párech, jsou přisedlé, okrouhlé až srdčité, šedozelené, 17 – 55 mm dlouhé a 13 – 65 mm široké. V dospělosti mají střídavé uspořádání, kopinaté až úzce kopinaté, 50 – 100 mm dlouhé a 8 – 20 mm široké, na řapíku 5 – 15 mm dlouhém. Květenství vyrůstá z paždí listů a je tvořeno ze sedmi okolíku. Samotné květy mají krémově žlutou barvu. Plodem je kuželovitá až polokulovitá modravá tobolka.
Tento druh eukalyptu se u nás pěstuje jako okrasný.

 

Výška rostliny

Může dosahovat výšky 3 – 8 m, vzácně až 15 m a na šířku 4 – 10 m.

 

Květ

Květenství vyrůstá z paždí listů a je tvořeno ze sedmi okolíku. Samotný květ má krémově žlutou barvu a jeho velikost v průměru činí asi 4 cm.

 

Nároky

Rostlina potřebuje hodně světla, vyžaduje slunné a vzdušné místo. Hodí se na jižní okna, kde je dostatek světla nebo do zimních zahrad. Výborné je letnění. Nejvhodnější teplota v zimním období je kolem 10 °C, proto venkovní přezimování v naší zeměpisné šířce není možné. Rostlina nesnáší fosfáty. 

 

Výsev a klíčení

Vyséváme na povrch propustného substrátu pod sklo. Substrát udržujte mírně vlhký. Optimální teplota pro klíčení je přibližně 18 - 22 °C. Po vyklíčení a narostení alespoň čtyř lístků přesadíme i s kořenovým balem do samostatné nádoby.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist