Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Eucalyptus cordata - Blahovičník Balení obsahuje 20 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Eucalyptus cordata - Blahovičník Balení obsahuje 20 semen

Eucalyptus cordata

Eucalyptus cordata

 
 
Naše cena s DPH:
22 Kč
Naše cena bez DPH:
19,13 Kč
Cena v cizí měně:
0,95 Euro
Množství:
8
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 20 semen

 

 

Popis

Eucalyptus cordata (blahovičník) je atraktivní košatý keř nebo strom, pocházející z jihovýchodní Tasmánie, kde roste v nadmořské výšce do 700 m.  Rostlina tvoří lignotuber, což je dřevnatý výrůstek na koruně kořene, který některé rostliny používají jako ochranu před zničením stonku rostliny, např. požárem. Kůra bývá hladká, u starších stromů někdy ve spodní části kmene poněkud hrubší, zelenožlutá až hnědá nebo šedá po celém povrchu a na menších větvích přechází do bílé barvy. Koruna je tvořena převážně mladými listy a dospělé listy se obvykle nacházejí pouze v horní části nejvyšších stromů. Mladé listy jsou uspořádané v protilehlých párech, kulaté až srdčité, se zvlněnými okraji, 30 - 55 mm dlouhé a 20 - 55 mm široké a s krásně stříbřitě namodralou barvou. Dospělé listy mají střídavé uspořádání, jsou kopinaté, matné šedozelené, 75 - 130 mm dlouhé a 20 - 38 mm široké. Květenství vyrůstá z paždí listů a je tvořeno ze třech květů na stopce. Bíložluté krémové květy se obvykle objevují koncem léta a na podzim a změní se na dřevnatou kulovitou a válcovitou tobolku.
Tento druh eukalyptu se pěstuje jako okrasný, je odolný proti větru a když se usadí, je mrazuvzdorný do -10 až -15 °C.

 

Výška rostliny

Může dosahovat výšky 3 – 20  m i více, běžně se ale vyskytuje jako menší.

 

Květ

Květenství vyrůstá z paždí listů a je tvořeno ze třech bíložlutě krémových květů.

 

Nároky

Rostlina potřebuje hodně světla, vyžaduje slunné a vzdušné místo. Hodí se na jižní okna, kde je dostatek světla nebo do zimních zahrad. Výborné je letnění. Rostlina snese mráz až -15 °C, ale nikoli jako mladá neusazená. Rostlina nesnáší fosfáty.

 

Výsev a klíčení

Vyséváme na povrch propustného substrátu pod sklo. Substrát udržujte mírně vlhký. Optimální teplota pro klíčení je přibližně 18 - 22 °C. Po vyklíčení a narostení alespoň čtyř lístků přesadíme i s kořenovým balem do samostatné nádoby.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist