Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Kopr vonný Ambrozja Balení obsahuje 500 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Kopr vonný Ambrozja Balení obsahuje 500 semen

Ambrozja

Ambrozja

 
 
Naše cena s DPH:
10 Kč
Naše cena bez DPH:
8,70 Kč
Cena v cizí měně:
0,43 Euro
Množství:
21
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 500 semen

 

 

Popis

Kopr vonný Ambrozja (Anethum graveolens) je jednoletá, na pěstování nenáročná a ceněná bylina jak z hlediska chuti, podmínek pěstování, tak i výnosů. Charakteristickým znakem této odrůdy je její výrazné aroma spojené s nadprůměrným obsahem silic. Rostlina je velmi olistěná s tmavě zeleným listem. Vykvétá poměrně pozdě ve srovnání s jinými odrůdami a proto lze sklizeň provádět velmi dlouho. Další výhodou je její odolnost proti chorobám. Nejlepší je čerstvý, např. na brambory, do klasické koprové omáčky, do kulajdy, bez něhož by kulajda nebyla tím čím je, nebo také do salátů aj. Uchovávat jej lze nakládáním, kdy sklízíme až kvetoucí rostliny, zmrazením a také sušením ve stínu. Pokud sušíte uměle, neměla by teplota přejít přes 35 °C. Pěstování kopru se vyplatí, protože má přirozenou vlastnost odpuzovat některé druhy hmyzu, takže se vysazuje mezi jinou zeleninu a tím ji chrání. V současnosti patří Ambrozja k nejoblíbenějším odrůdám kopru vonného.

 

Léčivé účinky

Kopr je bohatý na vitaminy A, B i C, z minerálů obsahuje železo, vápník, hořčík, draslík a měď. Je zdrojem vlákniny, omega-3 a 6 mastných kyselin a kyseliny listové i pantothenové. Podporuje chuť k jídlu, působí velmi významně proti nadýmání, má močopudné účinky, pomáhá tišit kašel, zklidňuje, u kojících matek podporuje tvorbu mléka a je dobrý i proti škytání.

 

Výška rostliny

Rostlina v plném růstu dorůstá 100 – 110  cm.

 

Nároky

Rostlina je na stanoviště nenáročná. Má ráda světlé slunečné místo, hlinité propustné lehčí půdy s dostatkem živin a občasná zálivka. Nesnáší přílišné sucho, chlad i když tato odrůda je poněkud odolnější, mokro, těžké zamokřené a kamenité půdy. Obvykle není nutné přihnojovat.

 

Výseva a klíčení

Vyséváme postupně přímo na stanoviště do řádků vzdálených cca 20 - 25 cm během března až srpna do hloubky max. 2 cm. Klíčení trvá 2 – 4 týdny.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist