Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Callistemon citrinus - Štětkovec citrónový Balení obsahuje 100 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Callistemon citrinus - Štětkovec citrónový Balení obsahuje 100 semen

Callistemon citrinus - Štětkovec citrónový

Callistemon citrinus - Štětkovec citrónový

 
 
Naše cena s DPH:
24 Kč
Naše cena bez DPH:
20,87 Kč
Cena v cizí měně:
1,03 Euro
Množství:
38
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 100 semen

 

 

Popis

Štětkovec citrónový (Callistemon citrinus) nebo též Kalistemon je nenáročný, exotický, celoročně zelený dekorativní keř pocházející z Austrálie, konkrétně ze spolkových států Queensland, Nový Jižní Wales a Victória. Štětkovec je charakteristický svými výraznými květy, které jsou podobné čistícímu nástroji na lahve a odtud nebo možná z anglického výrazu Bottlebrush dostala tato velmi dekorativní rostlina český název. Přívlastek citronový získal zřejmě kvůli svým kopinatým, 3 – 7 cm dlouhým, stálezeleným a tvrdým lístků, které po promnutí krásně voní po citronu. Nejzajímavější jsou však květy, které kvetou od května do července a někdy i v menší intenzitě na podzim. Je to vlastně asi 10 cm dlouhé květenství složené z mnoha kvítků, které však nemají okvětní plátky, nýbrž se skládají z hustě natěsnaných červených tyčinek. Zajímavé a netradiční je to, že za květenstvím větvička roste dál. Plodem každého květu je tobolka, která se otvírá až při odumření rostliny nebo při požáru.
V našich podmínkách se jedná o velice atraktivní přenosnou rostlinu, ideální pro letnění, která se dobře prořezává a zaujme svým dekorativním vzhledem.

 

Výška rostliny

Ve své domovině může vzrůst až do 12 m, u nás jen asi 50 - 200 cm. Dá se pěstovat i jako bonsaj.

 

Nároky

Rostlina preferuje kyselé půdy, nejlépe lehké a dobře odvodněné, plné slunce, v létě pravidelnou zálivku a od jara do podzimu každých 14 dní hnojíme. Nutné pro kvetení je dopřát rostlině zimování na světlém místě při teplotě cca 10 °C a při omezení zálivky, ale nikoli takovému aby půda vyschla.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch propustného propustného substrátu pod sklo. Vlhkost udržujeme rosením, nádobu ve které jsou semínka zasazena přikryjte sklem nebo folií tak, aby byl pod krycí materiál přístup vzduchu. Klíčí při teplotě okolo 20 – 25 °C přibližně 4 – 8 týdnů. Po vyklíčení a zesílení rostlinky i s kořenovým balem přesaďte do větší nádoby.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist