Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Agave geminiflora - Agáve dvoukvětá Balení obsahuje 5 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Agave geminiflora - Agáve dvoukvětá Balení obsahuje 5 semen

Agave geminiflora - Agáve dvoukvětá

Agave geminiflora - Agáve dvoukvětá

Naše cena s DPH:
33 Kč
Naše cena bez DPH:
28,70 Kč
Cena v cizí měně:
1,42 Euro
Množství:
44
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 5 semen

 

 

Popis

Agave geminiflora nebo v češtině Agáve dvoukvětá je svým vzhledem atraktivní, jedinečná a v přírodě vzácná forma agáve, která byla v Evropě popsána již v roce 1817 z rostliny pěstované v Evropě, avšak původní lokalita byla dlouho neznámá, dokud nebyla v roce 1951 nalezena v mexickém státě Nayarit a v nedávné době také v sousedním státě Jalisco. Nikde jinde ji nelze nálézt. Druhové jméno geminiflora je latinské a znamená dvojkvětý, což odkazuje na párové květy vyrůstající na konci života na dlouhém stonku.
Agave geminiflora roste samostatně a uvádí se, že netvoří výhonky, ale může se stát po odkvětu, kdy rostlina odumírá, že z listů vyrazí nový výhon a vytvoří trs. Tvar růžice je koule s mnoha úzkými zašpičatělými listy, kterých může být 100 – 200. Dlouhé bývají 45 – 60 cm, ve spodní části o šířce asi 7 – 13 mm, směrem nahoru se zužují a na špičce jsou ostré. Na okrajích nejsou zuby jako je tomu u většiny jiných druhů agáve, ale místo nich u mnoha exemplářů tohoto druhu se z okrajů listů stáčejí bílá nitkovitá vlákna, která vytvářejí ozdobný efekt, někdy však zcela chybí. Také tuhost listů je proměnlivá a záleží na množství slunečních paprsků, pročež platí že čím víc slunce, tím pevnější listy. Po 10 – 15 letech nastává  v době podzimní čas kvetení. Květný stvol vyrůstající z růžice může být až 6 m vysoký a o průměru 9 – 12 cm. Květy jsou po větší části jeho délky po dvou. Poupata mají tmavě fialovou barvu, zralé květy mají základní zelenou barvu na vnější straně, zbarvenou do fialova zejména směrem ke špičkám. Když se květy otevřou, špičky okvětních lístků se stočí dozadu a odhalí světle žlutou nebo bílou, případně zelenobílou lícní stranu květu, někdy zbarvenou do růžova nebo fialova. Plody jsou podlouhlé, asi 2 cm dlouhé, skrývající 3 – 4 mm dlouhá semena.
Tato agáve se snadno pěstuje a snáší extrémní teplo, sucho a také mírný mráz. Výborně se hodí do nádob a je ozdobou každé zahrady.

 

Výška rostliny

Až 100 cm.

 

Květ

4 – 6 cm dlouhý, světle žlutý nebo bílý, případně zelenobílý na lícní straně květu, někdy zbarvený do růžova nebo fialova.

 

Nároky

Tato rostlina má ráda světlé stanoviště a lehkou odvodněnou půdu s obsahem písku. Vysazujeme na slunečné, jižní stanoviště do hlinito-písčitého substrátu, 2 díly zahradnického substrátu, 1 díl zahradní zeminy a 1 díl písku. Pod touto směsí je vhodné položit drenáž. Rostliny zaléváme málo a až když půda vyschne. Mrazuodolnost v suchu je do -5 °C, ale je lépe se mrazů vyhnout.

 

Výsev a klíčení

Před výsevem namočíme semena na 24 hodin do vody, poté je vyséváme na povrch propustného substrátu pod sklo. Semena lehce přitlačte. Klíčení probíhá při teplotě okolo 25 °C po dobu 10 dnů, někdy i výrazně déle. Vlhkost zajišťujte rosením.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist