Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Passiflora mixta – Mučenka promísená Balení obsahuje 5 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Passiflora mixta – Mučenka promísená Balení obsahuje 5 semen

Passiflora mixta

Passiflora mixta

Naše cena s DPH:
29 Kč
Naše cena bez DPH:
25,22 Kč
Cena v cizí měně:
1,25 Euro
Množství:
41
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 5 semen

 

 

Popis

Passiflora mixta, česky Mučenka promísená je původem tropická víceletá stálezelená popínavá liána, která se běžně vyskytuje v Andách v Jižní Americe od Kolumbie po Bolívii, rostoucí v křovinách a na okrajích lesů v nadmořské výšce 1400 – 3800 m, pěstovaná v našich podmínkách jako okrasná, exoticky působící rostlina s dřevnatějící řídce větvenou lodyhou. Listy jsou trojlaločné, zelené až 10 cm dlouhé. V paždí listů se objevují nápadně krásné, jemně vonné, růžové až sytě červené květy s velmi dlouhým trubkovitým kalichem. Z nich se vyvíjejí oválné jedlé plody, které při plném dozrání získají až žlutou barvu, uvnitř s oranžovou rosolovitou dužinou obsahující velký počet černých tvrdých semen. Konzumují se syrové nebo tepelně upravené, ale nedosahují takové lahodné chuti jako některé jiné odrůdy.
U nás se pěstuje jako okrasná pro výjimečnou krásu jejich květů. Jako jedna z mála mučenek snese i chladnější podmínky.

 

Výška rostliny

Rostlina dorůstá délky až kolem 6 m. Je vhodné jí poskytnout oporu pro plazení.

 

Květ 

Velice nápadný, až 9 cm široký, exoticky působící, růžový až sytě červený s krátkými modrými a bílými korunkami a výraznými oranžovými prašníky.

 

Plod

Plodem jsou tmavě zelené oválné bobule, které dozrávají do nažloutlé barvy. Jsou přibližně 6 cm dlouhé a 2 cm široké. Má tvrdou tenkou slupku, dužina je rosolovitá oranžová obsahující černá tvrdá semena.

 

Nároky

Rostlina má ráda slunné stanoviště, hlinitopísčitou půdu, vysokou vlhkost, kterou jí zajistíme rosením a v době růstu vydatnou zálivku. V zimě zaléváme minimálně. V období vegetace je vhodné cca 2 krát měsíčně přihnojit standardním tekutým hnojivem. Rostlině vyhovuje pokojová teplota, která by v zimě neměla klesnout pod 7 °C. Krátkodobě mrazuvzdorná do -4 °C. V létě je vhodné letnění na slunném místě na zahradě.

 

Výsev a klíčení

Semena umístěte před výsevem na dobu 14 dní ve vlhkém písku do ledničky. Po uplynutí této doby vyséváme do propustného substrátu cca 2 cm hluboko.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist