Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Luma apiculata Balení obsahuje 7 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Luma apiculata Balení obsahuje 7 semen

Luma apiculata

Luma apiculata

 
 
Naše cena s DPH:
30 Kč
Naše cena bez DPH:
26,09 Kč
Cena v cizí měně:
1,29 Euro
Množství:
55
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 7 semen

 

 

Popis

Luma apiculata nebo také známá jako Chilská myrta, je stálezelený keř nebo menší strom (u nás roste jako keř) pocházející z Chile a západní Argentiny. Stromy které se nacházejí v chráněných přírodních oblastech jsou staré až 650 let. Pěstuje se jako okrasná dřevina zejména díky charakteristické hnědo-oranžové kůře, která se postupně odlupuje v plátech, načež vyvstává smetanově zbarvený podklad, což vypadá velice dekorativně. Dále kvůli tmavě zeleným listům, bílým květům a také pro své chutné plody.
Tato rostlina roste pomalu a ve svojí domovině vyrůstá do výšky 10 – 15 m (vzácně až 20 m), v kultivaci většinou jen do 6 m nebo méně. Kůra hnědo-oranžová, postupně se odlupující na smetanovém podkladu, což vytváří dvoubarevný efekt. Listy jsou oválného až eliptického tvaru, na konci zašpičatělé, 10 – 45 mm dlouhé a až 2 cm široké, kožovité, krátce řapíkaté, nahoře tmavě zelené, dole světlejší. Oboupohlavní, miskovité, bílé nebo narůžovělé květy o průměru cca 2 cm, s 4 – 5 okvětními lístky, nápadnými tyčinkami seskupenými v kruhu a růžovými prašníky obsypávají větve. Plodem je černomodrá bobule o průměru asi 1 cm skrývající 3 – 6 semen. Chuť je velmi sladká a dá se konzumovat za syrova nebo se používají i třeba k pečení. Celkově jsou plody v Chile i v Argentině oblíbené.
Luma apiculata je pěstována pro kontrast lesklých listů a štíhlých červených stonků. Je také vhodná jako bonsaj.  

 

Výška rostliny

Dorůstá obvyklé ve svojí domovině 10 – 15 m (vzácně až 20 m), v kultivaci většinou jen do 6 m nebo méně.

 

Květ

Cca 2 cm v průměru, oboupohlavní, miskovitý, bílý nebo narůžovělý, 4 – 5 okvětních lístků, tyčinky seskupené v kruhu, růžové prašníky.

 

Plod

Černomodrá jedlá bobule o průměru asi 1 cm.

 

Nároky

Rostlina má ráda slunné stanoviště, na půdu je nenáročná. Vyhovuje jí vlhká, dobře odvodněná půda. Její mrazuvzdornost u starších rostlin až do -10 °C. Chraníme před větrem. Je možné prořezávat.

 

Výsev a klíčení

Semena namočíme na 24 hodin do teplé vody. Poté vložíme do zip sáčku s trochou zeminy a dáme stratifikovat do chladničky na 60 dní. Výsev provádíme na povrch propustného substrátu pod sklo. Vlhkost zajišťujte rosením.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist