Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Acca sellowiana – aka jedlá Balení obsahuje 10 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Acca sellowiana – aka jedlá Balení obsahuje 10 semen

Acca sellowiana – Aka jedlá

Acca sellowiana – Aka jedlá

 
 
Naše cena s DPH:
29 Kč
Naše cena bez DPH:
25,22 Kč
Cena v cizí měně:
1,25 Euro
Množství:
6
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 10 semen

 

 

Popis

Acca sellowiana nebo také Feijoa sellowiana anebo česky Aka jedlá, je stálezelený nízký strom nebo keř (u nás roste jako keř) pocházející z subtropických oblastí Brazílie, Paraguaye, Uruguaye a Argentiny. Německý botanik Otto Karl Berg popsal tuto rostlinu jako Feijoa sellowiana v roce 1859 a v roce 1941 byl rod Feijoa spojen s rodem Acca. Pěstuje se jako okrasná dřevina, díky stálezeleným listům, nádherný květům a také pro své chutné plody, které v obchodech jen tak nenajdete, protože se rychle kazí.
Aka jedlá roste do výšky 1 – 6 cm (vzácně až 7 m), v květináči cca 2 m. Listy jsou oválného tvaru, 3 – 7 cm dlouhé a až 3 cm široké, kožovité, krátce řapíkaté, lesklé, nahoře tmavě zelené, dole stříbřitě zelené. Oboupohlavní květy kvetou jednotlivě nebo ve svazečcích. Každý květ má bílé okvětní lístky zbarvené uvnitř do fialova a výrazné kontrastní červené tyčinky. Květy jsou jedlé a mohou se přidávat do salátů. Plod nazývaný fejchoa, má vejčitý tvar o délce 5 – 7 cm dosahující hmotnosti 15 – 50 g, někdy až 100 g. Barva kožovité slupky je dle zralosti tmavě zelená až našedle zelená. Dužina je bílá, na průřezu uprostřed rozdělená do komor, ve kterých je rosolovitá hmota s drobnými semínky. Fejchoa má sladkou chuť, u slupky je kyselejší, připomíná směs jahod a ananasu, což se hodí na přípravu džemů a šťáv, ale je výborné i syrové, kdy se podobně jako kiwi vydlabává lžičkou, či se přidává do salátů. Kromě toho, že dobře chutná, obsahuje i vitamíny B1, B2, B3, B6, B9 a C, z minerálů pak vápník, hořčík, sodík, zinek, fosfor a draslík. Ovoce ve zralosti padá na zem a vydrží max. 5 dní.
V našem prostředí se dá dobře pěstovat v nádobách v bytech, s možností letnění. Prvních plodů se dočkám po cca 5ti letech. Rostlina je to nenáročná, vhodná i pro začátečníky, kteří chtějí zkusit něco exotického. 

 

Výška rostliny

Dorůstá obvyklé výšky 1 – 6 cm (vzácně až 7 m), v květináči cca 2 m.

 

Květ

Oboupohlavní, jedlé bílé okvětní lístky zbarvené uvnitř do fialova, výrazné kontrastní červené tyčinky.

 

Plod

Tvar vejčitý, dlouhý 5 – 7 cm, vážící 15 – 50 g, někdy až 100 g. Kožovitá slupka je dle zralosti tmavě zelená až našedle zelená. Dužina je bílá, na průřezu uprostřed rozdělená do komor, ve kterých je rosolovitá hmota s drobnými semínky. Rychle se kazící.

 

Nároky

Rostlina je na půdu nenáročná, upřednostňuje lehkou, hlinitopísčitou, dobře odvodněnou půdu na plném nebo částečném slunci. Nemá ráda zásaditou půdu. Pravidelná zálivka a dostatek světla je nutností pro produkci plodů. Hnojíme cca 2x do měsíce. Zimujeme na světlém místě při teplotách od 0 do 10 °C. Vydrží mráz až -5 °C, což však poškozuje listy, krátkodobě v suchu i -10 °C. Má se zato, že pokud rostlinu nevystavíme teplotě okolo 0 °C, špatně pak nakvétá. Přesazujeme každý rok. Je možné prořezávat.

 

Výsev a klíčení

Vyséváme do propustného substrátu cca 1 cm hluboko pod povrch. Teplota pro klíčení okolo 20 – 25 °C. Klíčení trvá 3 – 6 týdnů.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist