Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Sazenice Agave americana – Agáve obecná | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Sazenice Agave americana – Agáve obecná

Agave americana – Agáve obecná

Agave americana – Agáve obecná

 
 
Číslo výrobku:
3-0679-00081
Naše cena s DPH:
45 Kč
Naše cena bez DPH:
39,13 Kč
Cena v cizí měně:
1,94 Euro
Množství:
1
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 1 sazenici

 

 

Popis

Agave americana nebo Agáve obecná či americká je nejznámější a nejrozšířenější druh agáve, který, jak název vypovídá, pochází z amerického kontinentu, konkrétně z jhu USA až po střední Mexiko, kde roste na suchých a slunných stanovištích, především v polopouštních oblastech, nejčastěji v pásmu nížin. Odtud se rozšířila do celého světa jako okrasná. Do Evropy se dostala už v 16 stol. a dobře se jí daří v Středozemí, kde zplaněla. U nás se pěstuje v nádobách a na zimu je třeba ji schovávat.
Rostlina tvoří mohutnou růžici 20 - 40 sukulentních listů, vyrůstajících z krátkého a silného stonku blízko země. Růžice může dorůst až do šířky cca 3 m v průměru a výšky 0,5 – 2 m. Listy mohou být 15 – 25 cm široké a 1 – 2 m dlouhé, hladké a tuhé, s hlubokým žlábkem. Listy pěstovaných forem jsou často šedé až šedomodré s vodorovnými pruhy na hřbetě, ale existují i formy tmavě zelené a pestré s četnými a nestejnými barevnými vzory. Okraje jsou zvlněné, má rovné nebo zahnuté trny o délce do 1 cm a velký ostrý vrcholový trn dlouhý 3 – 5 cm. Barvu mají tmavě hnědou s věkem šednoucí. Latovité květenství, které může připomínat telefonní sloup, vyrůstá ve své domovině po zhruba 12 letech, v nádobách kvete ojediněle a až po 30 – 50 letech. Dosahuje výšky 4 – 8 m, někdy až 10 m. Má 15 – 35 větví s hustými úbory zelenožlutých květů v horní polovině až třetině stonku. Plodem je asi 4 cm tobolka s černými semínky. Po odkvětu rostlina umírá, ale během svého života vytvoří mnoho odnoží. Například na Novém Zélandu je považována za invazivní druh.
Agave americana je nenáročná sukulentní rostlina s velmi atraktivními listy.

 

Výška rostliny

Nekvetoucí 0,5 – 2 m a široká cca 3 m.

 

Květ

Zelenožlutý, 7 – 10 cm velký, vyrůstající v hustých úborech na až 10 m větveném stvolu.

 

Nároky

Tato rostlina má ráda světlé stanoviště i polostín (je dobré ji nechat slunci přivyknout v polojasných dnech nebo zprvu zastínit aby nedošlo ke spálení, lehkou odvodněnou půdu s obsahem písku, drenáž z písku na dno nádoby. Mimo zimní období můžeme občas přihnojit hnojivem na kaktusy. Rostliny zaléváme málo a až když půda vyschne. V zimě omezíme zálivku na minimum. Nesnáší přemokření. Krátkodobá mrazuvzdornost v suchu je přibližně do -7 °C, ale je lépe se mrazu vyhnout a včas ji umístit např. do zimní zahrady.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist