Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Sazenice Aloe vera – aloe pravá | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Sazenice Aloe vera – aloe pravá

Aloe vera – Aloe pravá

Aloe vera – Aloe pravá

 
 
Číslo výrobku:
3-0679-00181
Naše cena s DPH:
49 Kč
Naše cena bez DPH:
42,61 Kč
Cena v cizí měně:
2,11 Euro
Množství:
2
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 1 sazenici velikost růžice 15-20 cm 8-12 listů

 

Popis

Aloe vera nebo také česky aloe pravá je sukulentní rostlina náležící do čeledi liliovité. Původ aloe není zcela jistě znám, pravděpodobně pochází z oblasti povodí Nilu, či z Arabského poloostrova, někteří uvádějí Kanárské ostrovy. Dnes je rozšířená v sušších a teplých oblastech téměř celého světa. První zmínky o léčivých vlastnostech jsou známy z hliněných tabulek ze staré Mezopotámie (asi 1750 let př. n. l.), ale již dávno dávno předtím (cca 6 tisíciletí) je tato úžasná rostlina vyobrazena na zdech známého pohřebiště v údolí Králů v Egyptě.

Aloe pravá dosahuje i s květenstvím výšky 60 – 100 cm. Listy jsou dlouze kopinaté, uspořádané do růžice, barvy světle zelené, dužnaté a tuhé. Pokryty jsou tlustou nebuněčnou vrstvou tzv. kutikulou, která zabraňuje odpařování vody. Délka listů bývá 15 – 50 cm a šířku mívají 4 – 8 cm. Podobně jako u agáve jsou na listech ostny, ale podstatný rozdíl je v tom, že u Aloe jsou ostny měkké, takže nehrozí poranění. Květenství je hroznovité, až 90 cm vysoké, přičemž samotný hrozen je až 40 cm dlouhý a 5 – 6 cm široký. Květy Aloe vera jsou válcovité, přibližně 25 mm dlouhé, barvy světle žluté s červeným nádechem. Při kvetení se stáčejí ústím dolů. Plodem je mnohosemenná, asi 15 mm dlouhá tobolka. Hlavním způsobem množení aloe pravé je pomocí odnoží, které se samovolně vytvářejí v letních měsících.

Pěstuje se především pro své léčivé účinky, pro kosmetické účely, ale také jako okrasná rostlina, která potěší svým přirozeně krásným vzhledem. Je nenáročná a daří se jí i za oknem bytů na světle.

 

Výška rostliny

I s květenstvím 60 – 100 cm.

 

Květ

Válcovitý, přibližně 25 mm dlouhý, barvy světle žluté s červeným nádechem, vyrůstající na hroznovitém květenství.

 

Léčivé účinky

Aloe pravá je zdrojem dvou léčivých produktu - gelu a latexu. Gel je bezbarvá, slizovitá, rosolovitá substance bez vůně, nahořklé chuti a používá se při léčbě drobnějších kožních poranění, jako jsou popáleniny a oděrky, kde má i chladivý účinek. Při vnitřním použití upravuje zažívací systém, snižuje únavu, posiluje imunitní systém, pomáhá udržovat správnou hladinu cukru v těle, pročišťuje organismus a je také přírodním antioxidantem. Latex je pryskyřičnatá žlutá tekutina, která přirozeně z listu vytéká při příčném překrojení. Lze jej použít jako silné přírodní projímadlo. Pozor, však na jeho předávkování a to platí jak u latexu, tak i u gelu. Neměly by ho používat těhotné ženy nebo lidé s onemocněním jater.

 

Nároky

Tato rostlina má ráda světlé stanoviště, lehkou odvodněnou půdu s obsahem písku. Rostliny zaléváme málo a až když půda vyschne. Vyhovuje jí letnění na terase, balkonu apod. Přezimování nejlépe na suchém a světlém místě s teplotami okolo 10 – 12 °C, neměla by klesat pod 5 °C. Krátkodobá mrazuodolnost v suchu je do -5 °C, ale je lépe se mrazu vyhnout.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist