Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

♣ 100 x semeno Solanum sessiliflorum - Kokona Zvýhodněná nabídka | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

♣ 100 x semeno Solanum sessiliflorum - Kokona Zvýhodněná nabídka

Solanum sessiliflorum - Kokona

Solanum sessiliflorum - Kokona

Naše cena s DPH:
119 Kč
Naše cena bez DPH:
103,48 Kč
Cena v cizí měně:
5,13 Euro
Množství:
2
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 100 semen

 

 

Popis

Solanum sessiliflorum s ovocem zvaným Cocona, počeštěné na Kokona, je keřovitá rostlina patří do čeledi lilkovitých, stejně jako rajče či brambory. Pochází z  povodí Amazonky a pěstuje se v Ekvádoru, Venezuele, Brazílii a Peru. Je blízce příbuzná Narančile (Solanum quitoense) a liší se tím, že obvykle nemá trny a je pokrytá bílými chloupky, nikoli fialovými jako u Narančily.
Solanum sessiliflorum je keřovitá rostlina celá pokrytá jemnými chloupky. Listy jsou  oválné, vroubkované, dlouhé až 45 cm, zelené barvy. Květy zelenožluté, až 25 mm široké, kvetoucí ve shlucích. Plody mohou být kulaté, zploštělé, podlouhlé nebo kuželovitě oválné, 7 – 10 cm dlouhé a až 6 cm široké u základny. Tenká, pevná slupka je potažena mírně pichlavým chmýřím jako u broskví. Jakmile je ovoce zcela zralé, slupka se stává hladkou, barvy zlatožluté až oranžově žluté, může být také červené, červenohnědé nebo tmavě fialově červené a má lehce hořkou chuť. Uvnitř je vrstva krémově zbarvené pevné dužiny obklopující žlutou, želé podobnou buničinu. Ve střední částí je množství drobných, krémově zbarvených semen, při jídle neznatelných. Rozkrojené má rajčatovou vůni a i chuť dužiny připomíná rajče s limetkou. Ovoce lze jíst čerstvé (lépe oloupané), použít na džus a na přípravu nápojů, do ovocných salátů, může se dusit a přidat do vařených pokrmů, třeba k masu, či rybám, je možné i zmrazit, nakládat nebo kandovat. Je ceněn pro použití v džemech a marmeládách. Ovoce Kokona je vysoce výživné, nízkokalorické s vysokým obsahem vlákniny, je bohaté na železo, vitamín B5 a obsahují také vápník, fosfor a menší množství karotenu, thiaminu a riboflavinu.
Solanum sessiliflorum se u nás pěstuje do zimních zahrad nebo jako pokojová rostlina. Při optimálních podmínkách může rostlina ze semínka plodit už za pouhých 6 – 9 měsíců, přičemž samotné ovoce dozrává za cca 8 týdnů.

 

Výška rostliny

Dorůstá obvyklé výšky 3 – 4 m, někdy až 6 m, u nás jen do cca 2 m.

 

Květ

Zelenožlutý, až 25 mm široký, kvetoucí ve shlucích.

 

Plod

Kulatý, zploštělý, podlouhlý nebo kuželovitě oválný, 7 – 10 cm dlouhý a až 6 cm široký u základny. Slupka tenká, pevná, potažena mírně pichlavým chmýřím jako u broskví. Při dozrání se stává hladkou. Barva zlatožlutá až oranžově žlutá, může být také červená, červenohnědá nebo tmavě fialově červená. Krémově zbarvená dužina obklopuje žlutou, želé podobnou buničinu. Ve střední částí je množství drobných, krémově zbarvených semen.

 

Nároky

Slunné stanoviště, nebo polostín, humózní zemina smíchaná s pískem nebo perlitem, dostatečná pravidelná zálivka, jednou týdně přihnojení. V zimě by teplota neměla klesnout pod 10 °C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na substrát a jemně přikryjeme vrstvou zeminy. Udržujeme vlkhost. Před samotným klíčením je třeba semena namočit do vlažné vody na dobu 24 – 48 hodin. Ke klíčení používáme kokosová vlákna nebo substrát pro výsev a množení. Klíčení trvá 21 – 42 dní při teplotě 22 – 28 °C. S klíčením neotálejme, rychle ztrácí klíčivost.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist