Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Cyphomandra betacea - Lilek rajčenka Balení obsahuje 10 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Cyphomandra betacea - Lilek rajčenka Balení obsahuje 10 semen

Cyphomandra betacea - Lilek rajčenka

Cyphomandra betacea - Lilek rajčenka

 
 
Naše cena s DPH:
20 Kč
Naše cena bez DPH:
17,39 Kč
Cena v cizí měně:
0,86 Euro
Množství:
41
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 10 semen

 

 

Popis

Cyphomandra betacea nebo také Solanum betaceum, česky lilek rajčenka též rajčenka řepovitá je polokeř, který plodí exotické ovoce nazývané rajčenka, známější pod obchodním názvem tamarillo, u nás počeštěné na tamarilo. Pochází z tropických oblastí And Jižní Ameriky, kde roste až do výšky 2000 m n. m. Patří do čeledi lilkovitých, stejně jako rajče či brambory.
Rajčenka řepovitá je stálezelený strom s bylinnými větvemi. V zimním období u nás listí opadá, je měkké, široce vejčité, s výrazným žilkováním. Délka listu bývá 10 – 30 cm a šířka 5 – 10 cm. Oboupohlavní květy kvetou po celou vegetační dobu, často i v době, kdy zrají již první plody. Podobají se květům rajčat nebo brambor, jsou bílorůžové, až 2 cm široké, rostou ve shlucích po 3 – 12 kusech a příjemně voní. Plody svým tvarem připomínají větší švestky, jsou dlouhé 8 – 10 cm a váží až 200g. Barva pevné slupky přechází ze zelené na červenou. Uvnitř je dužina barvy žluté až oranžovočervené s mnoha drobnými černými semínky, které jsou uspořádané podobně jako je tomu u rajčat. Chuť dužiny je těžko srovnatelná s jakýmkoli jiným ovocem, je sladkokyselá, spíše kyselejší, připomínat může ananas, jahody, kiwi nebo i černý rybíz. Slupka je hořká a je vhodné ji sloupnout jako se to dělá u rajčat, je též možné dužinu vydlabat lžičkou. Vůně je rajčatová. Kromě konzumace za syrova, třeba s trochou cukru, své uplatnění najde ve studené i teplé kuchyni, např. do ovocných salátů, domácích limonád, smoothie, dušené do polévek i omáček, dá se grilovat a protože obsahují hodně pektinu, jsou velmi vhodné na přípravu džemů nebo pikantního čatný. Tamarilo je i zdravé a to díky vitaminům A, C, B1, B2, B3 a také vápníku a železu.
Lilek Rajčenka je rychle rostoucí, nenáročná rostlina pro každého pěstitele s výnosem až 100 plodů na jednom polokeři a plodící již druhým nebo třetím rokem. Je možné ji pěstovat i doma v květináči.

 

Výška rostliny

Dorůstá obvyklé výšky 3 – 4 m, někdy až 6 m, u nás jen do cca 2 m.

 

Květ 

Podobný květu rajčat nebo brambor, bílorůžový, až 2 cm široký, rostoucí ve shlucích po 3 – 12 kusech, příjemně vonící.

 

Plod

Tvar připomíná větší švestku, je dlouhý 8 – 10 cm a váží až 200g. Barva pevné slupky přechází ze zelené na červenou. Uvnitř je dužina barvy žluté až oranžovočervené s mnoha drobnými černými semínky, které jsou uspořádané podobně jako je tomu u rajčat.

 

Nároky

Rostlina má ráda slunné stanoviště, nikoli však prudké slunce, lehký substrát s příměsí štěrku, pravidelnou zálivku a přihnojování 1 – 2 krát za 14 dní. Při pěstování v květináči je minimální objem pro dospělou rostlinu 10 litrů. Na jaře můžeme seříznout. Je vhodné letnění na slunném místě na zahradě. Pokud pěstujeme pouze doma, je nutné opýlení např. štětečkem. Rostlině vyhovuje pokojová teplota 20 – 25 °C, která by v zimě neměla klesnout pod 10 °C. Zimujeme při teplotě 10 – 15 °C ve světlé mistnosti.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na substrát a jemně přikryjeme vrstvou zeminy. Udržujte vlkhost. Ke klíčení používáme kokosová vlákna nebo substrát pro výsev a množení. Klíčení trvá 14 – 21 dní.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist