Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Passiflora manicata - Mučenka Balení obsahuje 5 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Passiflora manicata - Mučenka Balení obsahuje 5 semen

Passiflora manicata

Passiflora manicata

 
 
Naše cena s DPH:
22 Kč
Naše cena bez DPH:
19,13 Kč
Cena v cizí měně:
0,95 Euro
Množství:
213
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 5 semen

 

 

Popis

Passiflora manicata je původem tropická víceletá stálezelená popínavá liána původem z Venezuely, Peru, Kolumbie a Ekvádoru, rostoucí v nadmořské výšce 1500 – 3000 m, pěstovaná v našich podmínkách jako okrasná, exoticky působící pokojová rostlina s dřevnatějící řídce větvenou lodyhou porostlou lesklými ozubenými trojlaločnatými, silně kožovitými, žilnatými palisty širokými 7 – 10 cm. Na konci dlouhých drobně chlupatých stonků se objevují dvakrát do roka krásné nápadné jemně vonné květy, z nichž se vyvíjejí jedlé plody, i když podle Mezinárodního centra pro tropické zemědělství (CIAT) mohou být zvláště v nezralém stavu toxické s halucinogenními účinky. Dokonce v Ekvádoru jsou plody známé pod přezdívkou „diablito“, což je v překladu ďáblík.
U nás se pěstuje jako okrasná pro výjimečnou krásu jejich květů.

 

Výška rostliny

Rostlina dorůstá délky kolem 3 m. Je vhodné jí poskytnout oporu pro plazení.

 

Květ 

Passiflora manicata kvete vonícími velice nápadnými až 15 cm širokými velkými exoticky působícími květy šarlatově červené květy, bílé na základně, s krátkými modrými a bílými korunkami a výraznými žlutými prašníky, což tvoří jedinečnou kombinaci.

 

Plod

Plodem jsou jedlé, tmavě zelené bobule s tvrdou tenkou slupkou, oválného tvaru, cca 5 cm dlouhé a 3,5 cm široké, uvnitř se šedou rosolovitou dužinou obsahující velký počet černých tvrdých semen. Podle Mezinárodního centra pro tropické zemědělství (CIAT) mohou být zvláště v nezralém stavu toxické, s halucinogenními účinky.

 

Nároky

Rostlina má ráda slunné stanoviště, hlinitopísčitou půdu, vysokou vlhkost, kterou jí zajistíme rosením a v době růstu vydatnou zálivku. V zimě zaléváme minimálně. V období vegetace je vhodné cca 2 krát měsíčně přihnojit standardním tekutým hnojivem. Rostlině vyhovuje pokojová teplota, která by v zimě neměla klesnout pod 7 °C. Krátkodobě mrazuvzdorná do -4 °C. V létě je vhodné letnění na slunném místě na zahradě.

 

Výsev a klíčení

Semena umístěte před výsevem na dobu 14 dní ve vlhkém písku do ledničky. Po uplynutí této doby vyséváme do propustného substrátu cca 2 cm hluboko.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist