Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

1 x naklíčené semeno Palma Dypsis decaryi | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

1 x naklíčené semeno Palma Dypsis decaryi

Dypsis decaryi

Dypsis decaryi

Naše cena s DPH:
25 Kč
Naše cena bez DPH:
21,74 Kč
Cena v cizí měně:
1,08 Euro
Množství:
5
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 1 naklíčené semeno

 

 

Popis

Dypsis decaryi je jedna z nejhezčích palem rostoucích na Madagaskaru. V původním prostředí v deštných pralesích na území národního parku Andohahela zbývá jen asi 1000 exemplářů. V kultivaci je však oblíbená. Říká se jí také trianglová palma, protože listy vyrůstají ze třech různých stran rostliny ve tvaru trojúhelníku.
Dypsis decaryi dosahuje maximálně do výšky 5 - 10 m (ve volné přírodě až 15 m), s šířkou kmene do 40 cm. Kmen hladký nesoucí stopy po odpadlých listech. Kůra tmavě šedohnědá až bělavá. Listy jsou zpeřené, až 2,5 m dlouhé, ladně vyklenuté asi metr od špičky, s letáky na každé straně uspořádané do písmene V. Řapíky jsou dlouhé jen asi 30 cm, v mladí mají červené zbarvení. Květenství dlouhé 120 – 150 cm vyrůstá z paždí spodních listů. Samčí i samičí květy mají žlutou a zelenou barvu. Plody jsou kulaté až vejčité, nezralé jsou zelené, zralé potom bělavé, skrývající tmavě hnědé pecky.
Rostlina je poměrně nenáročná, velmi dekorativní a je vhodná do interiérů i vytápěných zimních zahrad.

 

Výška rostliny

Rostlina dorůstá výšky 5 - 10 m (ve volné přírodě až 15 m), s šířkou kmene do 40 cm.

 

Květ a plod

Samčí i samičí květy mají žlutou a zelenou barvu. Plody kulaté až vejčité, nezralé zelené, zralé potom bělavé, s hnědou peckou.

 

Nároky

Rostlina preferuje slunná stanoviště, pěstujeme ji v propustné humózní zemině v dostatečně velké nádobě, vzhledem k mohutnému kořenovému systému, s drenáží na dně nádoby. V létě je optimální teplota 20 – 25 °C, vydatně zavlažujeme, rostlinu můžeme přemístit ven. Zimujeme na chladnějším místě, kolem 10 – 15 °C, v tomto období omezíme zálivku, substrát však nesmí nikdy vyschnout. Krátkodobá mrazuvzdornost u starších rostlin a v suchu do -1 °C, ale je lépe se tak nízké teplotě vyhnout.

 

Výsev

Naklíčená semena zasaďte kořenem dolů tak, aby bylo semeno cca 1 - 2 cm pod povrchem substrátu.

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist