Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Agave gentryi Balení obsahuje 7 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Agave gentryi Balení obsahuje 7 semen

Agave gentryi

Agave gentryi

Naše cena s DPH:
30 Kč
Naše cena bez DPH:
26,09 Kč
Cena v cizí měně:
1,29 Euro
Množství:
4
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 7 semen

 

 

Popis

Agave gentryi je neobvykle vypadající a odolný druh pocházející z hor v severovýchodním Mexiku, kde se populace vyskytují v státech Coahuila, Zacatecas, Nuevo Leon, San Luis Potosi a Tamaulipas, v nadmořské výšce 1800 – 3300 m. Je variabilní s ohledem na velikost tvar listu a barvu listu. Na některých lokalitách jsou rostliny kompaktní, s oválnými listy, které se zužují k ostré špičce. Na jiných místech jsou listy delší a užší, více kopinaté než oválné.
Solitérní neodnožující rostlina, ale v její blízkosti se mohou tvořit výhonky. Větší exempláře mohou dosahovat výšky 1,8 m, zatímco malé dosahují výšky 0,9 metru. Žlabovité listy mohou být dlouhé 45 – 85 cm a široké 17 – 26 cm. Nesou znaky po skládání listů, které vznikají tím, že listy tlačí proti okrajům novějších listů ve středu rostliny. Barvu se pohybuje od žlutozelené přes tmavě zelenou až po modrozelenou nebo šedozelenou. Na okraji každého listu zuby s trny, které jsou velmi silné, zakřivené ve všech směrech, u vrcholu listu spíše nahoru, v blízkosti základny spíše dolů. Na starých listech jsou šedé, na mladých červené. Na špičce listu se nachází načervenalý tmavě hnědý trn dlouhý 60 – 65 mm. Tato rostlina je jednou z agáv, které kvetou ve 2 fázích. Nejdříve vyroste stvol podobný gigantickému chřestu do výšky až 5 m, poté se růst na zimu zastaví, Většinou na jaře nebo v létě pokračuje tím, že vznikne 20 – 30 krátkých větví se shluky zelenožlutých květů, které jsou ve fázi pupenů červenohnědé. Při květu růžice ztrácí chlorofyl a barva se může dramaticky změnit ve žlutou nebo červenou. Po odkvětu rostlina umírá.
Agave gentryi je v mrazuodolná do -10 °C, je udáváno i -15 °C, odolává i vlhku a patří tak k nejodolnějším druhům agáv, takže je možné ji zkusit pěstovat i venku.

 

Výška rostliny

0,9 – 1,8 m a široká cca 1,5 m.

 

Květ

Shluky zelenožlutých květů, ve fázi pupenů červenohnědé, vyrůstající na stonku.

 

Nároky

Tato rostlina má ráda světlé stanoviště, lehkou odvodněnou půdu s obsahem písku. Vysazujeme na slunečné, jižní stanoviště do hlinito-písčitého substrátu, 2 díly zahradnického substrátu, 1 díl zahradní zeminy a 1 díl písku. Pod touto směsí je vhodné položit drenáž. Rostliny zaléváme málo a až když půda vyschne. Před příchodem mrazů je vhodné pokrýt okolí rostliny vrstvou suchého listí. Pokud by hrozily mrazy pod mrazuvzdorný limit rostliny, je vhodné ji zabalit celou. Mrazuodolnost je do -12 až -15 °C.

 

Výsev a klíčení

Před výsevem namočíme semena na 24 hodin do vody, poté je vyséváme do hloubky 0,5 cm na povrch propustného substrátu pod sklo. Semena lehce přitlačte. Klíčení probíhá při teplotě okolo 25 °C po dobu 1 měsíce, někdy i déle. Vlhkost zajišťujte rosením.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist