Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Agave applanata – Maguey de Ixtle Balení obsahuje 7 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Agave applanata – Maguey de Ixtle Balení obsahuje 7 semen

Agave applanata – Maguey de Ixtle

Agave applanata – Maguey de Ixtle

Naše cena s DPH:
30 Kč
Naše cena bez DPH:
26,09 Kč
Cena v cizí měně:
1,29 Euro
Množství:
5
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 7 semen

 

 

Popis

Agave applanata – Maguey de Ixtle je krásný druh agáve, který je rozšířený v severním a východním Mexiku až do nadmořské výšky 2400 m.
Obvykle solitérní rostlina o výšce 50 – 100 cm a průměru růžice až 2 m, s čárkovitě kopinatými listy, dlouhými 40 – 60 cm (vyjimečně až 1 m) a širokými 7 – 10 cm (někdy až 18 cm), nesoucími znaky po skládání listů, které vznikají tím, že listy tlačí proti okrajům novějších listů ve středu rostliny. Barvu mají modravě šedou. Na okraji každého listu kontrastují silné tmavě hnědé až černé ostny s délkou 8 – 15 mm. Na konci listu se nachází velmi silný a tvrdý terminální trn o délce cca 3 – 7 cm, zpočátku tmavě červenohnědý, s věkem šedívý. Květný stvol vyrůstá přibližně po 15 – 25 letech ze středu růžice. Může být až 8 m dlouhý (obvykle 5 – 6 m), latnatý, s žlutými květy. Plodem je tobolka s černými semínky. Po odkvětu rostlina umírá.
Agave applanata je mírně toxická pro děti a malá zvířata.

 

Výška rostliny

50 – 100 cm a průměru růžice až 2 m.

 

Květ

Žlutý, dlouhý 55 – 80 mm, vyrůstající na stonku.

 

Nároky

Tato rostlina má ráda světlé stanoviště, lehkou odvodněnou půdu s obsahem písku. Vysazujeme na slunečné, jižní stanoviště do hlinito-písčitého substrátu, 2 díly zahradnického substrátu, 1 díl zahradní zeminy a 1 díl písku. Pod touto směsí je vhodné položit drenáž. Rostliny zaléváme málo a až když půda vyschne. Před příchodem mrazů je vhodné pokrýt okolí rostliny vrstvou suchého listí. Pokud by hrozily mrazy pod mrazuvzdorný limit rostliny, je vhodné ji zabalit celou. Mrazuodolnost v suchu je do -9 °C, ale je lépe se mrazu vyhnout.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch propustného substrátu pod sklo. Semena lehce přitlačte. Klíčení probíhá při teplotě okolo 25 °C po dobu 4 týdnů a déle. Vlhkost zajišťujte rosením.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist