Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Trávový strom Xanthorrhoea preissii Balení obsahuje 8 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Trávový strom Xanthorrhoea preissii Balení obsahuje 8 semen

Xanthorrhoea preissii

Xanthorrhoea preissii

 
 
Naše cena s DPH:
22 Kč
Naše cena bez DPH:
19,13 Kč
Cena v cizí měně:
0,95 Euro
Množství:
45
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 8 semen

 

 

Popis

Xanthorrhoea preissii (trávový strom) roste v jihozápadní Austrálii na pobřežních pláních, v blízkosti vodních toků a ve vnitrozemských lesních oblastech a dožívá se až 600 let. Domorodci jej nazývají Balga, Evropané Blackboy podle zčernalého kmene od požárů, kterým dovede čelit. Je to jedinečná dlouhověká bylina s dřevnatějším, někdy rozvětvujícím se stonkem připomínající strom, o výšce 3 – 7 m. Roste velmi pomalu, asi 1 m za 30 let. Zpočátku připomíná rákosovitou trávu, než se objeví charakteristický kmen, který je tvořen hromadou starých listových základen, které drží pohromadě přírodní pryskyřice (střed je vláknitý). Během lesních požárů intenzivní teplo tuto pryskyřici roztaví a vytéká. Na vrcholu má jehlicovité listy v chomáči vyrůstající ze středu. Jsou dlouhé asi 60 – 130 cm, barvy zelenomodré. Když rostliny dospívají (7 - 10 let), začnou jednou za čas kvést a ze středu vrcholu temene pak začne vyrůstat asi 1,5 – 3 m vysoký vzpřímený stvol, na kterém se objeví přisedlé, malé, bílé nebo krémové květy s vůní medu.
Pro Austrálii ikonický, bohužel však ohrožený Xanthorrhoea preissii najde své uplatnění v zimních zahradách a interiérech především pro svůj unikátní exotický vzhled a zajímavé netradiční květenství.

 

Výška rostliny

Dorůstá výšky kolem 3 - 7 m.

 

Květ

Jednotlivé květy jsou velmi malé, bílé nebo krémové barvy. Jsou seskupeny do klasu, který dosahuje výšky až 3 m.

 

Nároky

Rostlina má ráda stanoviště na plném slunci a velmi dobře propustnou půdu. Mladé rostliny vysaďte do substrátu pro kaktusy. Zalévání velmi střídmé. V zimním období minimální teplota 10 °C. Mrazuodolný v suchu do -9 °C.

 

Výsev a klíčení

Před výsevem semena namočte na 24 hodin do vlažné vody. Semena vyséváme těsně do hloubky 1 – 2 cm pod povrch propustného substrátu pod sklo, vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčení trvá při optimální teplotě 18 – 22 °C přibližně 10 – 28 dní.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist