Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Banánovník Musa itinerans - Burmese blue Balení obsahuje 5 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Banánovník Musa itinerans - Burmese blue Balení obsahuje 5 semen

Musa itinerans - Burmese blue

Musa itinerans - Burmese blue

 
 
Naše cena s DPH:
30 Kč
Naše cena bez DPH:
26,09 Kč
Cena v cizí měně:
1,29 Euro
Množství:
69
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 5 semen

 

 

Popis

Musa itinerans - Burmese blue je vzácný druh banánovníku, který se nachází v Barmě, severním Thajsku, Laosu a Vietnamu, ve výškách 200 – 1800 m n. m. podél strmých silnic, roklí a svahů. Původně se mělo zato, že je příbuzný Musa acuminata a Musa balbiniana, ale nyní je považován za Musa itinerans, blízký nedávno popsané odrůdě guangdongensis. Liší se hlavně výhonky, které se u odrůdy guangdongensis objevují u základny, zatímco u naší itinerans se tak děje 2 – 3 m od mateřské rostliny.  
Musa itinerans dorůstá do výšky 3 – 4 m. Pseudokmen (banánovníky nemají klasický kmen, ale je tvořen listy) je zelený nebo ve vzrostlém stavu zlatožlutý. Má nádherné zelené listy, někdy na spodní straně mírně zvrásněné, žíhané vínově nebo světle fialově. Květenství představuje květy s modrými až fialovými listeny. Plody se objevují ve skupinách 14 – 16 banánů. Ty jsou mezi 15 – 20 cm dlouhé a nabízejí ohromující fialovomodrou barvu. Plody tohoto banánovníku obsahují velké množství semen, přesto jsou oblíbené v thajské kuchyni.
Tento druh banánovníku nemá ještě uznaný popis a také není známa jeho mrazuvzdornost. Má se zato, že na slunci, chráněn před větrem a s mulčováním základny dokáže vzdorovat až -5 °C, kdy listy opadají, ale znovu začnou růst. Pěstuje se také jako okrasný.

 

Výška rostliny

Ve svojí domovině rostlina dorůstá výšky 3 – 4 m.

 

Plod

Fialovomodrý, dlouhý 15 – 20 cm, jedlý s množstvím semen.

 

Nároky

Rostlina má ráda slunné stanoviště a propustnou půdu bohatou na živiny. Nemá ráda přemokření. Nejvhodnější teplota pro pěstování je okolo 25 – 28 °C, v zimě 10 – 15 °C. Mrazuodolný na slunci, chráněn před větrem a s mulčováním až do -5 °C, ale je lépe se mrazu vyhnout.

 

Výsev a klíčení

Banány klíčí v rozmezí 3 – 6 měsíců, některé druhy i déle, tento někdy už za 45 – 60 dnů i déle. Je třeba trpělivost. Stratifikace není nutná, ale je doporučená. Před vlastním výsevem je dobré namočit semena na 2 – 3 dny do vlažné vody, aby semena natáhla vodu. Potom je umístíme do substrátu (volíme vzdušný, snadno propustný substrát, vhodný je i kokosový). Sázíme cca 1 cm hluboko. Po vyklíčení přesazujeme do humózní zeminy.

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist