Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Agave potatorum Balení obsahuje 7 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Agave potatorum Balení obsahuje 7 semen

Agave potatorum

Agave potatorum

Naše cena s DPH:
30 Kč
Naše cena bez DPH:
26,09 Kč
Cena v cizí měně:
1,29 Euro
Množství:
4
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 7 semen

 

 

Popis

Agave potatorum, v češtině někdy zvaná jako agáve stříbřitá je zajímavý druh agáve rostoucí v Mexických státech od jižního státu Pueblo po centrální Oaxaca a Chiapas, ve výškách 1200 – 2250 m n. m. Latinský název potatorum znamená pijanské a má souvislost s využitím rostliny k výrobě vína pulque nebo destilátu Bacanora.
Většinou solitérní, velmi variabilní rostlina s průměrem i výškou až 60 cm, vzhledem k variabilitě však může mít v dospělosti průměr mezi 10 a 90 cm. V nádobách většinou nepřesáhne 30 cm. Růžice má 30 – 80 lopatkovitých, vysoce variabilních listů, většinou dlouhých 20 – 40 cm a širokých 9 – 18 cm. Okraje listů bývají zvlněné a vyzbrojené červenohnědými trny. Na koncích listů vyrůstá až 45 mm dlouhý světle hnědý terminální trn. Barva listů je rovněž variabilní, bývá světlá, stříbřitě bílá, modravě bílá, šedozelená až zelená. Květný stvol vyrůstá nejdříve po 10 letech ze středu růžice. Může být i více než 4,5 m dlouhý, hroznovitý nebo latnatý, se světle zelenými až žlutými květy, které mají v poupěti červenopurpurový nádech. Plodem je tobolka s černými semínky. Po odkvětu rostlina umírá.

 

Výška rostliny

Je plně závislá od prostředí ve kterém ji pěstujete a od podmínek, které ji poskytnete. Růžice dorůstá v dospělosti přibližně do výšky až 60 cm, někdy až 90 cm.

 

Květ

Až 8 cm velký, světle zelený až žlutý, v poupěti červenopurpurový, vyrůstající na stonku.

 

Nároky

Tato rostlina má ráda světlé stanoviště s rozptýleným světlem, nikoli přímé sluneční záření, lehkou odvodněnou půdu s obsahem písku. Vysazujeme na slunečné, jižní stanoviště do hlinito-písčitého substrátu, 2 díly zahradnického substrátu, 1 díl zahradní zeminy a 1 díl písku. Pod touto směsí je vhodné položit drenáž. Rostliny příliš nezaléváme. Před příchodem mrazů je vhodné pokrýt okolí rostliny vrstvou suchého listí. Pokud by hrozily mrazy pod mrazuvzdorný limit rostliny, je vhodné ji zabalit celou. Mrazuodolnost v suchu je do -3 °C, ale je lépe se mrazům vyhnout.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch propustného substrátu pod sklo. Semena lehce přitlačte. Klíčení probíhá při teplotě okolo 25 °C. Vlhkost zajišťujte rosením.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist