Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

♣ 100 semen Kaktus Notocactus mammulosus var. rubrispinus PR 82 Zvýhodněná nabídka | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

♣ 100 semen Kaktus Notocactus mammulosus var. rubrispinus PR 82 Zvýhodněná nabídka

Notocactus mammulosus var. rubrispinus

Notocactus mammulosus var. rubrispinus

Naše cena s DPH:
95 Kč
Naše cena bez DPH:
82,61 Kč
Cena v cizí měně:
4,09 Euro
Množství:
3
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 100 semen, které pochází z ručně opylených rostlin, z důvodu zachování čistoty druhu.

 

 

Popis

Notocactus mammulosus je také znám pod jménem Parodia mammulosus a patří k nejrozšířenějším druhům Parodia (Notocactus). Je velmi variabilní, což je způsobeno křížovým opylováním mezi různými formami a druhy. Tento druh získal spoustu neuznaných jmen variet a vyžaduje přezkoumání, což může vést k rozdělení na různé druhy. Varieta rubrispina patří k nim. Odlišuje se načervenalými trny. Polní číslo PR 82 patří ke jménu Karl Heinz Prestlé a nachází se v Uruguayi, v departmentu Salto, v blízkosti silnice 31 u kilometru 86.
Notocactus mammulosus roste obvykle osamoceně, je kulovitého tvaru, který se časem prodlužuje. Výška je 5 - 10 cm a v průměru má 7 - 13 cm. Temeno stlačené a epidermis barvy šedozelené až tmavě zelené. 18 – 20 (někdy až 25) snadno zřetelných žeber rozdělených hlubokými brázdami a s výraznými hrboly. Aeroly zapuštěné do žeber, vzdálené od sebe asi 5 mm a pokryté řídkou a krátkou plstí, která je nejprve bělavá, později zešedne. Otrnění je tvořeno asi 8 – 30 štíhlými okrajovými trny o délce obvykle kratší než 1 cm a 1 – 4 (někdy i více) středovými trny, které jsou delší (asi 2 cm), tlustší a jsou rovné. Široce zvonkovité květy se objevují na jaře, jsou dlouhé asi 4 cm a široké 5 - 6 cm, v barvě růžové až zlatožluté s tmavším proužkem na vnějších okvětních lístcích a s purpurovou bliznou. Okvětní trubka pokrytá bílou vlnou a hnědými štětinami. Plod je tenkostěnný, kulovitý, ve zralosti se prodlužuje. Semena hnědočerná,ve tvaru přilby, asi 1,5 mm velká. Pěstování nevyžaduje žádné zvláštní požadavky, snadno kvete a květy vydrží celý týden.

 

Výška rostliny

5 - 10 cm a v průměru má 7 – 13 cm.

 

Květ

Široce zvonkovitý, dlouhý asi 4 cm a široký 5 – 6 cm v průměru, růžový až zlatožlutý, s purpurovou bliznou.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami 8 – 10 °C. V suchu krátkodobě mrazuvzdorný do -4 °C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30 °C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist