Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

♣ 100 semen Kaktus Thelocactus tulensis f. HK 362 Zvýhodněná nabídka | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

♣ 100 semen Kaktus Thelocactus tulensis f. HK 362 Zvýhodněná nabídka

Thelocactus tulensis

Thelocactus tulensis

Naše cena s DPH:
95 Kč
Naše cena bez DPH:
82,61 Kč
Cena v cizí měně:
4,09 Euro
Množství:
1
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 100 semen, které pochází z ručně opylených rostlin, z důvodu zachování čistoty druhu.

 

 

Popis

Thelocactus tulensis, se vyskytuje v Mexiku, ve státech Tamaulipas a San Luis Potosí, ve výšce okolo 1200 – 1900 m n. m. Druhové jméno tulensis získal kaktus po místě prvního nálezu v okolí města Tula. Kaktus je velmi variabilní polymorfní druh, který zahrnuje nespočetné geografické formy. Stonek roste zpočátku osamoceně, později odnožuje, je kulovitého až protáhlého tvaru o výšce 2,5 – 25 cm a o průměru 6 – 18 cm s lehce propadlým plstnatým temenem a se zelenou až tmavě olivově zelenou, často jakoby bronzově zbarvenou epidermis. Má 8 – 13 zřetelných žeber rozdělených do kuželovitých tuberkul. Aeroly jsou pokryté plstí, která však brzy mizí. Otrnění je tvořeno 4 – 12 okrajovými trny, které jsou rovné a ostré, asi 7 – 15 cm dlouhé. Středových trnů bývá 1 – 7, jsou rovné až zkroucené, zploštělé, 2 – 7 cm dlouhé. Barva trnů je slámově zbarvená, bělavá nebo nahnědlá červená, s věkem šednoucí. Květy vykvétají z aerol na temeni rostliny začátkem léta, jsou 2,5 – 5 cm dlouhé a až 8 cm široké. Barva stříbrná bílá, růžová nebo fialová s tmavšími středními proužky na okvětních lístcích. Květní trubka pokrytá šupinami, krátká asi 1 cm. Prašníky sytě žluté a blizna bledě žlutá. Kulovitý až podlouhlý plod je zelený až hnědý, šupinatý, přibližně do 10 cm v průměru, s černými lesklými semeny, až 2,7 mm dlouhými a až 1,7 mm širokými. Kaktus se snadno pěstuje i kvete a nevyžaduje žádnou zvláštní péči.

 

Výška rostliny

Přibližně 2,5 – 25 cm a o průměru 6 – 18 cm.

 

Květ

2,5 – 5 cm dlouhý a až 8 cm široký, stříbrně bílý, růžový nebo fialový s tmavšími středními proužky na okvětních lístcích. Květní trubka pokrytá šupinami, krátká asi 1 cm. Prašníky sytě žluté a blizna bledě žlutá.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami 5 – 8 °C. V suchu krátkodobě mrazuvzdorný do -7 °C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30 °C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist