Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

♣ 100 semen Kaktus Thelocactus nidulans Zvýhodněná nabídka | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

♣ 100 semen Kaktus Thelocactus nidulans Zvýhodněná nabídka

Thelocactus nidulans

Thelocactus nidulans

Naše cena s DPH:
95 Kč
Naše cena bez DPH:
82,61 Kč
Cena v cizí měně:
4,09 Euro
Množství:
3
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 100 semen, které pochází z ručně opylených rostlin, z důvodu zachování čistoty druhu.

 

 

Popis

Thelocactus nidulans je méně známý také jako Thelocactus rinconensis subs. Nidulans a v přírodě se vyskytuje na vápencových kopcích, v terénu Čivavské pouště v Mexických státech Coahuila a Nuevo León, ve výšce okolo 1300 - 2100 m n. m. Druhové jméno nidulans pochází z latiny a znamená hnízdovitý, což vychází z dlouhých seskupených a uspořádaných trnů, takže kaktus může připomínat hnízdo ptáků. Stonek roste obvykle osamoceně, je polokulovitého tvaru s lehce propadlým temenem pokrytým bílou plstí o výšce 4 – 15 cm a o průměru až 20 cm, nejdříve s šedomodrou, později šedozelenou epidermis. Má 20 – 25 hůře zřetelných žeber rozdělených do silných tuberkul s kuželovitými, asi 2 cm od sebe vzdálenými aerolami zploštělými nahoře, které jsou zpočátku pokryté bílou nebo nažloutlou plstí. Okrajových trnů bývá 5 – 11, s délkou někdy až 5 cm, přičemž spodní někdy mizí. Středových bývá mezi 1 – 4, o délce až 6 cm. Všechny trny jsou obvykle černohnědé, světlé na vrcholu, ale také šedé, hnědé nebo žluté, s výrazným stříbřitým vzhledem. Široce nálevkovité květy vykvétají z aerol na temeni rostliny, jsou 3 – 5 cm dlouhé a asi 3 cm široké s krátkou květní trubkou. Barva bílá, žlutavě bílá nebo narůžovělá, někdy s tmavším středním proužkem a zlatožlutými prašníky. Šupinatý plod je soudkovitého tvaru, nazelenalý nebo nažloutlý, o průměru do 1 cm, pukající, s až 2 mm dlouhými a až 1 mm širokými černými semeny. Kaktus se snadno pěstuje, je pomalu rostoucí a vykvétá nejdříve za 5 – 9 let.

 

Výška rostliny

Přibližně 4 – 15 cm a o průměru až 20 cm.

 

Květ

Široce nálevkovité, 3 – 5 cm dlouhé a asi 3 cm široké s krátkou květní trubkou. Barva bílá, žlutavě bílá nebo narůžovělá, někdy s tmavším středním proužkem a zlatožlutými prašníky.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami 5 – 10 °C. V suchu krátkodobě mrazuvzdorný do -5 °C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30 °C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist