Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

♣ 100 semen Kaktus Thelocactus lophothele Zvýhodněná nabídka | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

♣ 100 semen Kaktus Thelocactus lophothele Zvýhodněná nabídka

Thelocactus lophothele

Thelocactus lophothele

Naše cena s DPH:
95 Kč
Naše cena bez DPH:
82,61 Kč
Cena v cizí měně:
4,09 Euro
Množství:
1
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 100 semen, které pochází z ručně opylených rostlin, z důvodu zachování čistoty druhu.

 

 

Popis

Thelocactus lophothele se nachází v Čivavské poušti, v Mexických státech Saltillo a Coahuila, ve výškách okolo 1600 – 1700 m n. m. Rostlina bývá často spojována s Thelocactus rinconensis a označována jako synonymum tohoto druhu, což však není zcela potvrzeno. Stonek roste osamoceně, v přírodním prostředí odnožuje. Je kulovitý, ale s věkem se stává krátce sloupovitým. Vysoký je přibližně 4,5 cm (ve stáří se prodlužuje) a široký bývá asi 12 cm s šedozelenou epidermis. 15 – 20 spirálovitých žeber rozdělených do kuželovitých hrbolců, které jsou spojené jakoby mosty ve svislém směru, což je považováno za charakteristický znak tohoto druhu. Okrouhlé nebo eliptické aeroly jsou pokryté bílou, či žlutavou plstí, později však mizí. Trnů bývá cca 7, z čehož jsou 4 okrajové, silnější, o délce až 5 cm a 1 – 3 středové, slabší, směřující nahoru. Všechny trny jsou, rovné nebo prohnuté, jantarově hnědočervené, později šedé až šedohnědé. Trychtýřovité květy vykvétají na temeni rostliny, jsou 3,5 - 4 cm dlouhé, s průměrem květu až 6 cm a mají nažloutle bílou, sírově žlutou, broskvovou nebo také růžovočervenou a stříbrně lesklou barvu, často s tmavším proužkem na okvětních lístcích. Prašníky i blizna žlutá, nitky a čnělka bělavá. Květní trubka je krátká a pokrytá světle zelenými šupinami. Plod je rovněž šupinatý, soudkovitého tvaru s malými matně černými semeny.

 

Výška rostliny

Přibližně 4,5 cm (ve stáří se prodlužuje) a široký bývá asi 12 cm.

 

Květ

Trychtýřovitý, 3,5 - 4 cm dlouhý, s průměrem květu až 6 cm a s nažloutle bílou, sírově žlutou, broskvovou nebo také růžovočervenou a stříbrně lesklou barvou, často s tmavším proužkem na okvětních lístcích. Prašníky i blizna žlutá, nitky a čnělka bělavá.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami 5 – 10 °C. V suchu krátkodobě mrazuvzdorný do -5 °C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30 °C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist