Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

♣ 100 semen Kaktus Thelocactus bicolor RCH 292 Zvýhodněná nabídka | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

♣ 100 semen Kaktus Thelocactus bicolor RCH 292 Zvýhodněná nabídka

Thelocactus bicolor

Thelocactus bicolor

Naše cena s DPH:
95 Kč
Naše cena bez DPH:
82,61 Kč
Cena v cizí měně:
4,09 Euro
Množství:
1
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 100 semen, které pochází z ručně opylených rostlin, z důvodu zachování čistoty druhu.

 

 

Popis

Thelocactus bicolor má velmi široký rozsah v USA (Texas) a Mexiku (Chihuahua, Coahuila, Durango, Nuevo León, San Luis Potosí, Tamaulipas, Zacatecas). Druhové jméno bicolor (dvoubarevný) se vztahuje k barvě květů, připouští se i vztah k barvě trnů. Roste ve výškách 800 – 2200 m n. m., obvykle osamoceně, zřídkakdy odnožuje. Stonek je variabilní ve tvaru i ve velikosti, zpravidla je vejčitý, ale některé formy mají stonky kulaté až mírně zploštělé, jiné naopak kuželovité až válcovité. Je vysoký 8 – 20 cm, ale může dosáhnout až 60 cm a průměr stonku bývá 5 – 14 cm se zelenou až žlutozelenou epidermis. Obvykle 8 (i více) přímých nebo spirálovitých žeber rozdělených hlubokými příčnými zářezy v hranaté hrboly. Kruhovité aeroly jsou v mládí pokryté plstí, která později zmizí. Nejvýraznější je variabilita v otrnění, a to jak v hustotě, tak v délce i barevnosti trnů. Mívá 8 – 18 rovných a ostrých okrajových trnů o délce 1 – 3 cm, v barvě okrové až načervenalé, postupně žloutnoucí a bělající a až 4 středové neuspořádané trny s délkou 1,5 – 7,5 cm, které jsou rovné nebo mírně ohnuté dovnitř, v barvách stejných jako u okrajových. Překrásné nálevkovité květy se objevují se od jara do podzimu a vyrůstají blízko temene z nejmladších areol. Jsou dlouhé až 8 cm a široké 5,5 – 11 cm, sametově lesklé fialové s výrazně tmavším až purpurovým hrdlem, žlutými prašníky a červenou, oranžovou až žlutou bliznou. Okvětní lístky zakončené malou špičkou. Plod je vysychající a naspodu se otevírá, je šupinatý, vejčitého tvaru. Tento kaktus se snadno pěstuje a vykvétá už od velikosti 4 cm na šířku.

 

Výška rostliny

Až 8 – 20 cm, ale může dosáhnout výšky až 60 cm a průměr stonku bývá 5 – 14 cm.

 

Květ

Nálevkovitý, dlouhý až 8 cm a široký 5,5 – 11 cm, sametově lesklý fialový s výrazně tmavším až purpurovým hrdlem, žlutými prašníky a červenou, oranžovou až žlutou bliznou.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami 5 – 10 °C. V suchu krátkodobě mrazuvzdorný do -7 °C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30 °C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist