Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

♣ 100 semen Kaktus Notocactus rutilans Zvýhodněná nabídka | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

♣ 100 semen Kaktus Notocactus rutilans Zvýhodněná nabídka

Notocactus rutilans

Notocactus rutilans

Naše cena s DPH:
95 Kč
Naše cena bez DPH:
82,61 Kč
Cena v cizí měně:
4,09 Euro
Množství:
1
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 100 semen, které pochází z ručně opylených rostlin, z důvodu zachování čistoty druhu.

 

 

Popis

Kaktus Notocactus rutilans, méně známý pod jménem Parodia rutilans se vyskytuje ve státě Uruguay, v pohoří Cerro Largo, blízko brazilských hranic. Druhové jméno rutilans znamená v latině zarudnutí a vztahuje se k barvě květů. Stonek roste obvykle osamoceně, je kulovitého, lehce protáhlého nebo válcovitého tvaru. Výška je 5 cm (ve sbírkách až 15 cm, roubované ještě více) a v průměru má 4,5 cm. Temeno prohloubené a epidermis barvy světle zelené až modrozelené. 18 – 24 spirálovitých žeber s hlubokými brázdami a s malými bradovitými hrboly. Kruhovité aeroly pokryté hustou bílou plstí, která časem mizí, jsou od sebe vzdálené asi 7 mm. Otrnění je tvořeno asi 14 – 16 rozbíhavými okrajovými trny o délce 0,5 cm v barvě bílé až nažloutlé nebo šedé, s tmavšími špičkami a 1 – 2 středovými trny, přičemž dolní je silnější a o malinko delší (asi 0,7 cm), horní tenčí i kratší, u temene jen stěží rozeznatelné od okrajových a jejich barva je světle červenohnědá. Zvonkovité květy, kterých s věkem přibývá, jsou dlouhé asi 3 - 4 cm a široké 6 cm, v barvě lososové, karmínově červené nebo růžovofialové, přecházející ve středu do žluté. Vnější okvětní lístky s tmavším středním proužkem. Purpurová sedmilaločná blizna se žlutými tyčinkami. Otevírají se odpoledne po dobu 2 - 3 dnů. Plod je bobulovitý, asi 1,5 cm dlouhý, zelený, s asi 1 mm širokými, matně černými semeny. Pěstování nevyžaduje žádné zvláštní požadavky. Snadno kvete.

 

Výška rostliny

5 cm (ve sbírkách až 15 cm, roubované ještě více) a v průměru má 4,5 cm a více.

 

Květ

Zvonkovitý, dlouhý asi 3 - 4 cm a široký 6 cm, v barvě lososové, karmínově červené nebo růžovofialové, přecházející ve středu do žluté. Vnější okvětní lístky s tmavším středním proužkem.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami 8 – 10 °C. V suchu krátkodobě mrazuvzdorný do -5 °C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30 °C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist