Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

♣ 100 semen Kaktus Neoporteria subgibbosa Zvýhodněná nabídka | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

♣ 100 semen Kaktus Neoporteria subgibbosa Zvýhodněná nabídka

Neoporteria subgibbosa

Neoporteria subgibbosa

Naše cena s DPH:
95 Kč
Naše cena bez DPH:
82,61 Kč
Cena v cizí měně:
4,09 Euro
Množství:
1
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 100 semen, které pochází z ručně opylených rostlin, z důvodu zachování čistoty druhu.

 

 

Popis

Neoporteria subgibbosa je pomalu rostoucí kaktus pocházející z Chille, z regionu Biobio, Maule, O´Higgins, Valparaiso, Coquimbo a Atacama. Je také známý jako Eriosyce subgibbosy a jde o vysoce variabilní rostlinu. Nachází se podél pobřežních skal, ve výškách do 300 m n. m., na skalnatých útesech ze kterých často visí temenem dolů. Roste obvykle osamoceně nebo nebo se zřídka větví od základny. Stonek tvoří kulovité až sloupovité tělo s různými odstíny zelené barvy, od nažloutlé až po načernalé. Je vysoký až 90 cm (někdy i více), o průměru 10 cm (někdy až 25 cm). Obvykle 16 – 20 žeber příčnými zářezy rozdělených do středně velkých hrbolků s velkými aerolami, které jsou pokryty bělavou plstí. Z nich vyrůstá 8 – 40, obvykle však 16 - 20 okrajových trnů o délce asi 1 – 3 cm. Středových trnů bývá obvykle 4 – 8, občas až 16, které jsou často tmavší na koncích a mají délku až 4 cm. Všechny mají zbarvení nažloutlé, zlatožluté, hnědé nebo téměř černé, ve stáří se stávají šedivou. Trubkovité květy vykvétají na vrcholu kaktusu, jsou přibližně 3 – 5 cm dlouhé, krásné růžovokarmínové barvy s narůžověle bílým, bílým nebo nažloutlé bílým hrdlem. Protáhlá květní trubice je téměř holá, jen málo porostlá vlasy. Plod je barvy červené nebo červenozelené, asi 1,5 – 2 cm dlouhý a široký 1 cm. Při zrání vytváří vzduchovou kapsu a nafukuje se. Černá nebo hnědočerná semena zůstávají zavěšena v horní části. Po odlomení plodu se postupně sypou otvorem na spodku. Tento kaktus je snadno pěstitelný a mezi sběrateli poměrně ceněn.

 

Výška rostliny

Až 90 cm (někdy i více), o průměru 10 cm (někdy až 25 cm).

 

Květ

Trubkovitý, přibližně 3 – 5 cm dlouhé, krásné růžovokarmínové barvy s narůžověle bílým, bílým nebo nažloutlé bílým hrdlem.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami 5 – 10 °C. V suchu krátkodobě vydrží teploty jen lehce pod 0 °C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30 °C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist