Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

♣ 100 semen Kaktus Gymnocalycium zegarrae Zvýhodněná nabídka | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

♣ 100 semen Kaktus Gymnocalycium zegarrae Zvýhodněná nabídka

Gymnocalycium zegarrae

Gymnocalycium zegarrae

Naše cena s DPH:
95 Kč
Naše cena bez DPH:
82,61 Kč
Cena v cizí měně:
4,09 Euro
Množství:
3
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 100 semen, které pochází z ručně opylených rostlin, z důvodu zachování čistoty druhu.

 

 

Popis

Gymnocalycium zegarrae je kaktus pocházející z jihovýchodní Bolívie, z departmentů Cochabamba, Santa Cruz, Chuquisaca a Potosi. Bývá řazen do rodu Gymnocalycium pflanzii, konkrétně jako Gymnocalycium pflanzii subs. Zegarrae, ale stále je ve sbírkách označován jako Gymnocalycium zegarrae. Název Gymnocalycium je přeloženo z řečtiny jako zářivě kvetoucí a druhové jméno zegarrae nese na počest sběratele kaktusů ing. G. Zegarra. Kaktus roste samostatně, v nadmořské výšce 1000 – 2500 metrů. Tvar kulovitý s mírně prohloubeným vlnitým temenem, vysoký 6 - 10 cm (někdy až 25 cm) a 11 - 18 cm (někdy až 30 cm) v průměru. Epidermis  šedozelená nebo olivově zelená. Obvykle 13 – 22 žeber rozdělených vodorovnými rýhami v nepravidelné, pětihranné až šestihranné hrbolce. Eliptické areoly jsou od sebe vzdáleny asi 1,5 – 2,5 cm a mají na sobě světle šedou plsť. Z nich, kromě vrcholu, vyrůstá cca 8 okrajových, tuhých,  zakřivených trnů s délkou až 2,5 cm. Středový trn bývá pouze jediný, obvykle 2,5 – 3 cm (vyjímečně až 5cm) dlouhý. Všechny v barvě zpočátku načernalé s hnědým podkladem, který se pak zbarví do růžově až bělavě hnědé barvy s černou špičkou. Široké zvonkovité květy vyrůstající blízko temeneve jsou ve tvaru pohárku, bílé až světle růžové a mají purpurové hrdlo se žlutými prašníky. Dosahují délky 3 až 4,5 cm. Její květinový tubus je krátký. Kulovité, zelené až modrozelené, ve zralosti vzácně i oranžové plody mají délku cca 1,5 cm a průměr 1 cm a jsou kryty bíle lemovanými šupinami. Semeno jen 0,5 mm v průměru, kulaté, lesklé a hnědé.

 

Výška rostliny

6 - 10 cm (někdy až 25 cm) a 11 - 18 cm (někdy až 30 cm) v průměru.

 

Květ

Široce zvonkovitý, bílý až světle růžový s purpurovým hrdlem a žlutými prašníky. Dosahují délky 3 až 4,5 cm. Krátký květinový tubus.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami okolo 10 °C. Krátkodobě mrazuvzdorný do -12 °C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30 °C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist