Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Jedle kavkazská - Abies nordmanniana Balení obsahuje 15 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Jedle kavkazská - Abies nordmanniana Balení obsahuje 15 semen

Jedle kavkazská - Abies nordmanniana

Jedle kavkazská - Abies nordmanniana

 
 
Naše cena s DPH:
22 Kč
Naše cena bez DPH:
19,13 Kč
Cena v cizí měně:
0,95 Euro
Množství:
37
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 15 semen

 

 

Popis

Jedle kavkazská (Abies nordmanniana), je velmi atraktivní a možná nejkrásnější jedle našeho klimatu, která je pěstována jako okrasná dřevina a také se prodává jako vánoční stromeček. Pochází z Kavkazu západní části Ameriky a z poloostrova Malá Asie (Turecko), vzhledem k jejímu latinskému jménu se někdo může mylně domnívat, že pochází z Normandie, ale ve skutečnosti je pojmenována po finském botanikovi Alexandru von Nordmannovi. Dokáže růst v nadmořských výškách do 2 000 m a dožívá se věku až 600 let. Jedle kavkazská je pomalu rostoucí strom středních až větších rozměrů dosahující ve své domovině výšky až 60 m, u nás do 30 m, avšak nejčastěji dorůstá výšky 12 – 18 m. Průměr kmene při výšce 30 m je cca 1 m. Kořeny mohou být v dobré půdě velmi hluboko. Povrch kmene má šedou až šedohnědou barvu, u starších stromů podélně rozbrázděnou. Žlutozelené nebo žlutohnědé letorosty, pupeny bez pryskyřice. Charakteristickým znakem je pyramidální růst. Koruna kuželovitá a hustá, v mládí zašpičatělá, v dospělosti oblá. Hřebenovitě uspořádané jehlice jsou dlouhé asi 2 – 3 cm, na líci jsou temně zelené, na rubu má dva bílé proužky a po rozemnutí voní po ovoci. Šišky rostou ve vrchní části stromu, mohou být dlouhé 10 – 20 cm a široké 3 – 5 cm, válcovitého tvaru, zpočátku zelené, při dozrání hnědé, silně smolnaté. Dozrávají v měsíci říjnu. Jsou oblíbenou potravou veverek. Semenné šupiny mají velikost až 12 mm. Hodí se do menších i větších zahrad a její velikost i tvar lze regulovat řezem. Oblíbenou variantou je v poslední době pěstování jedle v květináči.

 

Výška rostliny

Strom dorůstá výšky až 60 m, u nás do 30 m, avšak nejčastěji dorůstá výšky 12 – 18 m.

 

Nároky

Jedle kavkazská má ráda slunná stanoviště, ale dobře snáší i zástin. V mládí vyžaduje zastínění. Zemina musí být propustná a dobře odvodněná, mírně kyselá a středně bohatá na živiny. Dobře snáší vysýchavé půdy v letním období. Mrazuodolnost až do -26 °C.

 

Výsev a klíčení

Semena namočte na 24 hodin do vody. Následuje stratifikace semen po dobu 8 týdnů. Po té vyséváme do propustného substrátu cca 2 cm pod povrch. Teplota vhodná pro klíčení je od 15 °C.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist