Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Eucalyptus kruseana - Blahovičník Balení obsahuje 30 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Eucalyptus kruseana - Blahovičník Balení obsahuje 30 semen

Eucalyptus kruseana

Eucalyptus kruseana

 
 
Naše cena s DPH:
22 Kč
Naše cena bez DPH:
19,13 Kč
Cena v cizí měně:
0,95 Euro
Množství:
2
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 30 semen

 

 

Popis

Eucalyptus kruseana (Blahovičník – jeden ze symbolů Austrálie spojovaný i s medvídkem Koalou) je bohatě větvený opadavý a stálezelený keř vyskytující se na malém území západní Austrálie. Dosahuje výšky 2,5 – 4 m a šířky 2 – 3,5 m. U nás se pěstuje pouze v nádobách jako keřík. Kůra je rezavě hnědá, tvořící podélné pukliny a obnažuje světle zelenou nebo šedavou vnitřní kůru. Má protilehlé, okrouhlé až oválné modrošedé aromatické listy, uspořádané těsně vedle sebe na světle šedých větvích. Je to jeden z pouhých tří druhů, který si neomezeně zachovává své mladistvé listy. V paždí listů se vytvářejí shluky krémově žlutých květů o průměru 4 – 5 cm. Plodem je dřevnatá tobolka, 5 – 6 mm velká se semeny. Listy rostliny se využívají při léčbě horních cest dýchacích tím, že usnadňují odkašlávání a snižují horečku, dále působí proti bolestí v krku, kašli nebo rýmě. Odedávna byl používán domorodými obyvateli, kteří pomocí něj léčili a i dnes je hojně používán. Olej nachází uplatnění v kosmetice a parfumérii. Aby rostlina získal požadovaný tvar, je možné ji prořezávat.

 

Výška rostliny

Rostlina dorůstá ve své domovině 2,5 – 4 m a šířky 2 – 3,5 m.

 

Květ a plod

Krémově žlutý květ o průměru 4 – 5 cm měnící se na tobolkový 5 – 6 mm velký plod.

 

Nároky

Eucalyptus kruseana se daří ve většině typů půdy, ale je důležité, aby místo bylo volné a slunečné. je rychle rostoucí nenáročná rostlina, která nesnáší přemokření. Přihnojujeme alespoň jednou za měsíc. Doporučujeme používat kapalná hnojiva s převahou dusíku. Snese jen mírný mráz do -1°C.

 

Výsev a klíčení

Vyséváme na povrch propustného substrátu pod sklo. Po vyklíčení a narostení alespoň čtyř lístků přesadíme i s kořenovým balem do samostatné nádoby. Klíčení nejlépe probíhá při teplotě 20 - 25°C a trvá 2 - 4 týdny.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist