Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Banksie dubová - Banksia robur Balení obsahuje 5 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Banksie dubová - Banksia robur Balení obsahuje 5 semen

Banksie dubová

Banksie dubová

 
 
Naše cena s DPH:
29 Kč
Naše cena bez DPH:
25,22 Kč
Cena v cizí měně:
1,25 Euro
Množství:
66
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 5 semen

 

 

Popis

Banksie dubová (Banksia robur), též známá jako Paučkovec dubový, se vyskytuje výhradně na severovýchodě Austrálie ve spolkovém státě Queensland, na severu od mysu York a na jihu s přesahem do státu Nový Jižní Wales, kde roste v bažinatých nebo špatně odvodněných písčinách a zamokřených oblastech na velmi chudých půdách. Je velmi adaptabilní a přizpůsobí se i suchým podmínkám, pak ovšem nedosahuje obvyklého vzrůstu 150 – 200 cm (někdy až 300 cm) a méně kvete. Za příhodných podmínek je rychlerostoucí, kdy už za tři roky dosahuje výšky 1,5 m a začíná kvést. Banksie dubová je rozložitý keř s hladkou kůrou. Mladé kmínky jsou zpočátku rezavě plstnaté, později olysají a zešednou. Kožovité listy vyrůstají střídavě, mají délku až 40 cm a šířku 12 cm. Jsou vejcovitého tvaru, na špičce nejširší, okraje obvykle pilovité až zubaté, sytě zelené, horní část lesklá, na hlavních žilkách jsou přítomny nahnědlé chloupky. Oboupohlavní květy vykvétají většinou v lednu až červenci. Květenství je hroznovité, má válcovitý tvar o délce 10 – 17 cm s nazelenalým až zeleným okvětím, po odkvětu zhnědne a zůstává na rostlině po mnoho měsíců někdy i let. Plodem jsou tobolky, 10 – 16 mm dlouhé s okřídlenými semeny jejichž otevření je aktivováno až teplotou nad 100°C. Chrání se tím před častými požáry v oblasti. Banksia robur je nápadná a atraktivní rostlina, vhodná do zahrad a parků, kde je možné užívat si její charakteristický obrys. Pro zlepšení vzhledu keře ho lze po odkvětu bez problému prořezávat.

 

Výška rostliny

Keř má ve své domovině výšku 150 – 200 cm, výjimečně až 300 cm.

 

Nároky

Vyžaduje kyselou půdu (substrát pro pokojové rostliny smícháme s rašelinou a pískem). V létě má ráda plné slunce, v zimě pokojovou teplotu a světlé místo. Mírná mrazuvzdornost u starších rostlin.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme do jemného písku a lehce je zasypeme. Klíčí při teplotě 25°C přibližně 3 – 5 týdnů. Při objevení dvou pravých lístku rostliny přesadíme do namíchaného substrátu.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist