Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Chilli Pimenta De Neyde Balení obsahuje 10 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Chilli Pimenta De Neyde Balení obsahuje 10 semen

Pimenta De Neyde

Pimenta De Neyde

Naše cena s DPH:
26 Kč
Naše cena bez DPH:
22,61 Kč
Cena v cizí měně:
1,12 Euro
Množství:
63
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 10 semen

 

 

Popis

Chilli paprička Pimenta De Neyde (Capsicum chinense) je vzácná a krásná odrůda pocházející z Brazílie. Jméno nese po ženě, která tuto odrůdu poprvé objevila na své zahradě. Vznikla pravděpodobně přírodním zkřížením neznámých odrůd Capsicum annuum a Capsicum chinense, ale má více vlastností Capsicum chinense a proto ji řadíme do této kategorie. Keříková rostlina má fialový až černý stonek, listy mají sklon k fialovočerné barvě v horní části a k zelené v dolní části. Květy jsou bílé, s tmavě fialovými středy. Lusk je podlouhle oválného tvaru, asi 4 – 6 cm dlouhý, obvykle zakončený zaoblenou špičkou, tenkostěnný avšak přesto pevný. Má tmavě fialovou až černou barvu po celý čas svého zrání, což je dost neobvyklé, takže se hůře určuje plná zralost. Všimnete si pouze rozdílu na přímém slunečním světle, kdy plody vypadají červenofialově a nejsou tak tmavé. Chuť je velmi pikantní s lehkou ovocnou vůní Habanero a citrusovou hořkostí v pozadí. Pálivost se pohybuje od 80 000 SHU až po 250 000 SHU. V kuchyni se dá používat např. do omáček nebo třeba nakládaná v oleji. Po usušení a rozdrcení vznikne téměř černý prášek. Toto chilli je výborné jak ke konzumaci, tak se výborně hodí i jako dekorativní keř.

 

Výška rostliny

Je plně závislá od prostředí ve kterém ji pěstujete a od podmínek, které rostlině poskytnete. Dosahuje výšky 80 – 150 cm, ale výjimečně může 300 cm.

  

Plod

Podlouhle oválného tvaru, asi 4 – 6 cm dlouhý, obvykle zakončený zaoblenou špičkou, tenkostěnný avšak přesto pevný, s tmavě fialovou až černou barvou po celý čas svého zrání, které trvá přibližně 80 – 100 dnů. 80 000 – 250 000 jednotek pálivosti (SHU).

 

Nároky

Rostlina vyžaduje teplé slunné stanoviště, humózní substrát, dobře zásobený živinami častým přihnojením. Malé rostliny přihnojte hnojivem s vyšším obsahem dusíku, například Kristalon Start, Ledek atd. V době, kdy rostlina nasazuje na květ použijte hnojiva s vyšším obsahem draslíku a fosforu např. Kristalon Plod a Květ. Sazenice je vhodné vysazovat vždy po dvou těsně vedle sebe. Při pěstování za oknem je možný celoroční výsev, při venkovním pěstování vyséváme již v lednu až únoru.

 

Výsev a klíčení

Před samotným klíčením namočte semena na 24 hodin do vlažné vody. Pro dosažení nejvyšší klíčivosti pro klíčení použijte drcené kokosové vlákno, které je běžně dostupné. Semena s vlhkým kokosovým vláknem vložte do menšího zip sáčku. Klíčíme při teplotě okolo 30 °C. Takto velmi urychlíte klíčení semen, který začínají klíčit již po několika dnech. Klíčící semena vysaďte do květináče s kokosovým vláknem. Po zesílení rostlin (narostení 2 - 4 pravých  lístků) vysaďte do výživného substrátu. Při klasickém výsevu klíčení trvá podstatně delší dobu. Uvedený způsob klíčení semen Vám zajistí vyšší procento vyklíčených semen.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist