Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Kaktus Eriocactus nigrispinus Balení obsahuje 20 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Kaktus Eriocactus nigrispinus Balení obsahuje 20 semen

Eriocactus nigrispinus

Eriocactus nigrispinus

Naše cena s DPH:
20 Kč
Naše cena bez DPH:
17,39 Kč
Cena v cizí měně:
0,86 Euro
Množství:
94
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 20 semen, které pochází z ručně opylených rostlin, z důvodu zachování čistoty druhu.

 

 

Popis

Kaktus Eriocactus nigrispinus je známý také jako synonymum k Parodia nigrispinus nebo také Notocactus nigrispinus, ale rostlina ze které jsou tato semena byla označena starším názvem a protože se stále diskutuje o oprávněnosti tohoto převedení, uvádíme název kaktusu ze kterého jsou semena tak jak byl původně označen.
Eriocactus nigrispinus je možné najít populačně v řídké a roztříštěné populaci v departementu Cordillera v Paraguayi ve výškách 100 – 400 m n. m. Druhové jméno nigrispinus znamená v překladu černotrný. Stonek roste osamoceně, ale občas může tvořit shluky. Je kulovitého tvaru, ale brzy se začne měnit v protáhlý, o výšce až 40 cm a průměru 16 cm s prohloubeným temenem a později pokrytým bílou plstí. Epidermis zelené barvy. Více než 20 ostrých a znatelně oddělených žeber s kruhovými až oválnými aerolami pokrytými v mládí bílou vlnou, která však časem zcela vymizí. Otrnění je tvořeno 9 – 10 ostny, které jsou v mládí načernalé nebo tmavohnědé, později se změní na stříbřité. Jsou 2,5 – 6 cm dlouhé, štíhlé a zakřivené, přičemž okrajové a střední jsou jen těžko od sebe rozeznatelné. Nálevkovité a velmi krásné květy vyrůstají blízko středu temene v krásně lesklé kanárkově žluté barvě. Jsou až 6,5 cm dlouhé a 7 cm široké. Vnitřní okvětní lístky kopinaté, vnější kopisťovité. Tyčinky v barvě žluté, stejně jako 10ti ramenná blizna. Plod je kulatý, leskle hnědý, asi 25 mm dlouhý, pokrytý bílou vlnou a žlutými nebo červenými trny s matně černými, 1 mm dlouhými semeny. Kaktus je velice dekorativní.

 

Výška rostliny

Až 40 cm a o průměru 16 cm.

 

Květ

Nálevkovitý, leskle kanárkově žlutý, až 6,5 cm dlouhý a 7 cm široký. Vnitřní okvětní lístky kopinaté, vnější kopisťovité. Tyčinky v barvě žluté, stejně jako 10ti ramenná blizna.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami nejméně 10°C a neměla by nikdy klesnout pod 5°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist