Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Kaktus Eriocactus leninghausii Balení obsahuje 20 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Kaktus Eriocactus leninghausii Balení obsahuje 20 semen

Eriocactus leninghausii

Eriocactus leninghausii

Naše cena s DPH:
20 Kč
Naše cena bez DPH:
17,39 Kč
Cena v cizí měně:
0,86 Euro
Množství:
71
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 20 semen, které pochází z ručně opylených rostlin, z důvodu zachování čistoty druhu.

 

 

Popis

Kaktus Eriocactus leninghausii je známý také jako synonymum k Parodia leninghausii, ale rostlina ze které jsou tato semena byla označena starším názvem a protože se stále diskutuje o oprávněnosti tohoto převedení, uvádíme název kaktusu, ze kterého jsou semena, tak jak byl původně označen.
Eriocactus leninghausii, nazývaný také anglicky Lemon Ball cactus, Golden Ball cactus a Yellow Tower cactus, je možné najít v Brazílii (Rio Grande do Sul) ve výškách 300 – 1300 m n. m. Druhové jméno leninghausii nese na počest Wilhelma Lenninghause, který emigroval do Brazílie, kde se přejmenoval na Guillerma Lenninghause, a sbíral kaktusy pro významného německého pěstitele Haage. Stonek roste zpočátku osamoceně, později odnožuje od základny a tvoří shluky. Je kulovitého tvaru, ale brzy se začne měnit v protáhlý až sloupovitý o výšce až 60 cm (vyjímečně až 100 cm) a průměru 8 – 12 cm, se zešikmeným temenem směrem ke slunci a pokrytým bílou plstí. Epidermis světle zelená. Přibližně 30 a více přímých a mírně vroubkovaných žeber (u zralých exemplářů) s okrouhlými aerolami, které jsou od sebe vzdáleny přibližně 2 – 3 mm a jsou pokryté bílou, časem však mizející plstí. Otrnění je tvořeno 15 – 20 tenkými, světle medově žlutými okrajovými trny o délce až 1 cm a 3 – 4 silnějšími a tmavšími středovými trny o délce až 4 cm. Všechny trny jsou jen málo píchavé. Květy vyrůstají z temene až po dosažení nejméně 20 cm výšky, jsou dlouhé až 5 cm a 6 cm široké, citronově žluté, okvětní lístky hedvábně lesklé, vnější kopinaté a nažloutle zelené, prašníky žluté s až 14 ramennou bliznou. Květinová trubice je pokryta hustou bílou vlnou a štětinami. Plodem jsou bobule pokryté bílou až nahnědlou vlnou, ve zralosti na základně nepravidelně praskající, takže malá, sotva 1 mm dlouhá semena jsou rozptýlena po rostlině. Kaktus je samosprašný a kvete na jaře až do pozdního léta.

 

Výška rostliny

Až 60 cm (vyjímečně až 100 cm) a o průměru 8 – 12 cm.

 

Květ

Vyrůstá až po dosažení nejméně 20 cm výšky, je dlouhý až 5 cm a 6 cm široký, citronově žlutý, okvětní lístky hedvábně lesklé, vnější kopinaté a nažloutle zelené, prašníky žluté s až 14 ramennou bliznou.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami 10 – 12°C a neměla by nikdy klesnout pod 2°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist