Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Kaktus Thelocactus krainzianus Balení obsahuje 20 semen | Semena, sazenice - zelenina, chilli, rajčata, palmy - neoseeds.cz

 
 
Registrace
 
 
 

Kaktus Thelocactus krainzianus Balení obsahuje 20 semen

Thelocactus krainzianus

Thelocactus krainzianus

Naše cena s DPH:
20 Kč
Naše cena bez DPH:
17,39 Kč
Cena v cizí měně:
0,86 Euro
Množství:
94
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 20 semen, které pochází z ručně opylených rostlin, z důvodu zachování čistoty druhu.

 

 

Popis

Thelocactus krainzianus je jednou ze starých kontroverzních geografických nebo morfologických forem proměnné Thelocactus tulensis. Vyskytuje se v Mexickém státě San Luis Potosí a Tamaulipas. Stonek roste osamoceně, občas v pozdějším věku odnožuje. Je kulovitý až protáhlý, vysoký až 25 cm a široký bývá do 18 cm s hladkou a zelenou, tmavě olivově zelenou, nahnědlou nebo purpurovou epidermis. 8 – 13 spirálovitých žeber, rozdělených do kuželovitých hrbolců, nesou kuželovité aeroly, které jsou vzdálené od sebe 1 – 3,5 cm, zpočátku pokryté plstí, později však mizí. Asi 4 – 12 okrajových trnů, dlouhých 0,7 – 1,5 cm, přičemž spodní jsou krátké, světlejší, horní symetricky umístěné, delší, směřující nahoru a zbarvené do slámové barvy, která se později změní na šedohnědou. 1 - 7 bělavých až hnědých středových trnů s tmavší špičkou, směřující nahoru mají délku 2 – 7 cm. Široce trychtýřovité květy vykvétají na temeni rostliny, jsou 2,5 - 5 cm dlouhé, s průměrem květu 3,5 – 8 cm, bílé, růžové, fialové až žluté se žlutými prašníky. Okvětní lístky zašpičatělé, stříbřitě bílé se slabým růžovým nádechem a růžovým středním proužkem na obou stranách. Květní trubka je krátká do 1 cm, pokrytá šupinami. Rovněž šupinatý, kulovitý až podlouhlý plod je velký až 10 cm v průměru, zelený až hnědý. Semena asi 1,6 – 2,7 mm dlouhá a 6 – 1,7 mm široká, černá a lesklá. Tento kaktus se snadno pěstuje, snadno kvete a nevyžaduje žádnou zvláštní péči.

 

Výška rotliny

Až 25 cm a široký bývá do 18 cm.

 

Květ

Široký, trychtýřovitý, 2,5 - 5 cm dlouhý, s průměrem květu 3,5 – 8 cm, bílý, růžový, fialový až žlutý se žlutými prašníky. Okvětní lístky zašpičatělé, stříbřitě bílé se slabým růžovým nádechem a růžovým středním proužkem na obou stranách. Květní trubka je krátká do 1 cm, pokrytá šupinami.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo s dostatečným proudem vzduchu, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami 5 – 8°C. Krátkodobě mrazuvzdorný do -7°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist