Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Kaktus Thelocactus conothelos v. argenteus Balení obsahuje 20 semen | Semena, sazenice - zelenina, chilli, rajčata, palmy - neoseeds.cz

 
 
Registrace
 
 
 

Kaktus Thelocactus conothelos v. argenteus Balení obsahuje 20 semen

Thelocactus conothelos v. argenteus

Thelocactus conothelos v. argenteus

Naše cena s DPH:
20 Kč
Naše cena bez DPH:
17,39 Kč
Cena v cizí měně:
0,86 Euro
Množství:
2
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 20 semen, které pochází z ručně opylených rostlin, z důvodu zachování čistoty druhu.

 

 

Popis

Thelocactus conothelos v. argenteus pochází z Mexického státu Nuevo León, kde se vyskytuje v horách mezi městy Sandia a Ascension. Jméno variety argenteus znamená v latině stříbřitý s odkazem na zářivě stříbřitý vzhled kaktusu. Roste většinou osamoceně, ale někdy pomalu odnožuje. Stonek je kulovitý nebo válcovitý, vysoký 15 – 20 cm, široký bývá 10 – 15 cm a má světle zelenou epidermis. Žebra se nedají příliš rozlišit a jsou rozděleny do bradavek, které nesou oválné, zpočátku plstěné aeroly. Otrnění je tvořeno přibližně 20 rovnými okrajovými trny o délce až 3 cm, v barvě sklovitě stříbřitě šedobílé a až 4 středovýmí trny s délkou do 6 cm, v barvě krémově bílé se žlutavou špičkou, ve stáří však šedé. Husté trny obklopují celou rostlinu. Nálevkovité květy jsou až 5 cm široké, tmavě narůžovělé nebo růžovofialové s tmavším středním proužkem u okvětních lístků. Tyčinky jsou bílé a prašníky žluté. Soudkovitý plod je asi 1,2 cm dlouhý, zelený a pukající. Semena asi 1,5 mm velká, zbarvená do tmavě červené až černé. Tento kaktus roste sice pomalu, ale odmění se velice atraktivním vzhledem. Mezi sběrateli je poměrně ceněn.

 

Výška rostliny

15 – 20 cm a široký bývá 10 – 15 cm.

 

Květ

Nálevkovité, až 5 cm široký, tmavě narůžovělý nebo růžovofialový s tmavším středním proužkem u okvětních lístků. Tyčinky jsou bílé a prašníky žluté.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Na nevětraném místě velmi náchylný k přelití. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami 5 – 10°C. V suchu krátkodobě mrazuvzdorný do -7°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist