Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Kaktus Copiapoa vallenarensis Balení obsahuje 20 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Kaktus Copiapoa vallenarensis Balení obsahuje 20 semen

Copiapoa vallenarensis

Copiapoa vallenarensis

Naše cena s DPH:
20 Kč
Naše cena bez DPH:
17,39 Kč
Cena v cizí měně:
0,86 Euro
Množství:
85
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 20 semen, které pochází z ručně opylených rostlin, z důvodu zachování čistoty druhu.

 

 

Popis

Copiapoa vallenarensis je kaktus pocházející z Chille a je známý také jako Copiapoa coquimbana vallenarensis. Je jednou z několika forem Coquimbana coquimbana. Stále není jasné, zda je tento variabilní komplex jedním nebo několika druhy. Tento druh je významným znalcem Ritterem považován za příbuzného Copiapoa fiedleriana. Roste podél pobřeží ve výškách až 1150 m n. m., v oblasti občasných říček Huasco a údolí Vallenar. Tento kaktus silně odnožuje a tvoří kulovité tělo, které se výrazně prodlužuje v půdě bohaté na živiny. Je vysoký obvykle méně než 30 cm, ale může být až 40 cm se světlou až jasně zelenou nebo namodralou epidermis. Vrchol kaktusu je pokryt bílou vlnou, zvláště v době květu. U mladých exemplářů se vyskytuje 10 – 20 silně tuberkulózních žeber s aerolami pokrytými plstí, která později vymizí. Z nich vyrůstá obvykle 1 – 4 středové trny, které jsou dlouhé 3 – 6 cm a jsou tlustší než radiální. Okrajové trny jsou 1 – 5 cm dlouhé, mírně zakřivené, směřující ven a bývají zabarveny jantarově, hnědočerveně nebo tmavě hnědě, u nejstarších jedinců šedě. Zvonovité vonící květy vykvétají na vrcholu kaktusu, jsou přibližně 3 cm dlouhé, přes den se otvírají, jsou krásné žluté barvy s jemným červeným nebo růžovým středním proužkem. Krátká květní trubice není porostlá chlupy a štětinami jako je tomu u ostatních rodů, což je charakteristický znak pro rod Capiapoa. Plod je přibližně 1 – 1,5 cm dlouhý a 5 - 7 mm široký s asi 1,5 mm dlouhými semeny. Tento kaktus roste bez roubování velmi pomalu a je pozoruhodně tolerantní k pěstování v květináčích s dobrým odvodněním.

 

Výška rostliny

Obvykle méně než 30 cm, ale může být až 40 cm.

 

Květ

Zvonovitý, vonící, přibližně 3 cm dlouhý, žluté barvy s jemným červeným nebo růžovým středním proužkem.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami 5 – 10°C. V suchu krátkodobě mrazuvzdorný do -2°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist