Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Kaktus Gymnocalycium piltziorum P 38 Balení obsahuje 20 semen | Semena, sazenice - zelenina, chilli, rajčata, palmy - neoseeds.cz

 
 
Registrace
 
 
 

Kaktus Gymnocalycium piltziorum P 38 Balení obsahuje 20 semen

Gymnocalycium piltziorum P 38

Gymnocalycium piltziorum P 38

Naše cena s DPH:
20 Kč
Naše cena bez DPH:
17,39 Kč
Cena v cizí měně:
0,86 Euro
Množství:
96
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 20 semen, které pochází z ručně opylených rostlin, z důvodu zachování čistoty druhu.

 

 

Popis

Kaktus Gymnocalycium piltziorum byl platně popsán jako poddruh Gymnocalycium riojense a ten byl pak uveden do synonymie s Gymnocalycium bodenbenderianum. Naleziště P 38 nalezneme v Argentině, v provincii La Rioja, v pohoří Sierra de Velasco, ve výšce 1200 m n. m. Název Gymnocalycium je přeloženo z řečtiny jako zářivě květoucí a druhové jméno piltziorum nese na počest manželů Jörg a Brigitte Piltz, kteří tento taxon objevili. Kaktus roste jednotlivě, tvar má polokulovitý, o průměru stonku asi 10 cm. Epidermis matná, šedozelená až fialově zelená. 10 – 15 (někdy až 17) přímých až mírně vlnitých, víceméně širokých, zakulacených až hranatých žeber, které mají pod kulatými až oválnými areolami bradovitě protáhlé hrbolce. Areoly mají zpočátku na temeni krátkou nažloutlou plsť, která však brzy zmizí. Z nich vyrůstá 3 – 5 tuhých, většinou od těla odstávající, někdy mírně ohnutých trnů, v barvě tmavě hnědé v mládí, brzy světlejší, později světle až růžově hnědé, matné, s tmavou lesklou špičkou. Centrální trn chybí. Zvonkovité, blízko temene vyrůstající květy jsou až 6 cm (někdy až 8 cm) dlouhé a 5 (někdy až 6 cm) široké, v barvě slonovinové, často s šeříkově růžovým nebo světle nahnědlým leskem a nahnědle růžovým hrdlem. Vnější okvětní lístky mají nahnědlé špičky. Vnitřní okvětní lístky někdy s jemným růžovým leskem, na základně nahnědle růžové. Šedozelený plod asi 3 cm dlouhý a 1 cm široký. Semeno kloboučkovité, asi 1 mm velké.

 

Výška rostliny

6 – 8 cm (někdy až 10) a průměr stonku 7 – 9 cm.

 

Květ

Zvonkovitý, až 6 cm (někdy až 8 cm) dlouhý a 5 (někdy až 6 cm) široký, v barvě slonovinové, často s šeříkově růžovým nebo světle nahnědlým leskem a nahnědle růžovým hrdlem.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami okolo 10°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist