Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Kaktus Gymnocalycium oenanthemum Balení obsahuje 20 semen | Semena, sazenice - zelenina, chilli, rajčata, palmy - neoseeds.cz

 
 
Registrace
 
 
 

Kaktus Gymnocalycium oenanthemum Balení obsahuje 20 semen

Gymnocalycium oenanthemum

Gymnocalycium oenanthemum

Naše cena s DPH:
20 Kč
Naše cena bez DPH:
17,39 Kč
Cena v cizí měně:
0,86 Euro
Množství:
73
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 20 semen, které pochází z ručně opylených rostlin, z důvodu zachování čistoty druhu.

 

 

Popis

Kaktus Gymnocalycium oenanthemum roste v Argentině, v provincii Catamarca a La Rioja, v pohoří Sierra de Ambato, ve výšce 800 – 1800 m n. m. Tento druh se nachází jen na dvou lokalitách, na rozloze pouhých 1500 km2. Je to ohrožený druh, především kvůli úmyslnému vypalování pastvin a nelegálnímu sběru. Kaktus roste jednotlivě na vysokohorských pastvinách. Tvar ploše kulovitý, vysoký 6 – 8 cm (někdy až 10) a průměr stonku 7 – 9 cm, temeno poněkud prohloubené, bez trnů. Epidermis matně šedozelená až modravě zelená. 11 – 13 širokých žeber rozdělených příčnými zářezy na malé hrbolce. Podlouhlé areoly jsou pokryté šedou plstí. Z nich vyrůstá asi 5 (někdy až 7) jehlicovitých okrajových trnů, 1,5 – 2 cm dlouhých, v barvě růžovošedé až šedohnědé s tmavší špičkou. Centrální trn se vyskytuje jen zřídka. Zvonkovité, lesklé květy až 5 cm dlouhé a 4 – 4,5 cm široké v barvě vínově červené nebo lososově růžové. Okvětní lístky jsou na okrajích světlejší s tmavším středovým proužkem. Tyčinky růžově červené, prašníky oranžově červené. Plod je kulovitý, zelený a semena jsou asi o průměru 0,8 mm a dlouhá 1 mm, hnědá a lesklá. Kaktus roste poměrně rychle a snadno i kvete. Pěstování není příliš náročné.

 

Výška rostliny

6 – 8 cm (někdy až 10) a průměr stonku 7 – 9 cm.

 

Květ

Trychtýřovitý, lesklý, až 5 cm dlouhý a 4 – 4,5 cm široký v barvě vínově červené nebo lososově růžové.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s vysokým obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami okolo 5 – 12°C. Krátkodobě mrazuvzdorný do -12°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist