Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Kaktus Gymnocalycium nigriareolatum LF 72 Cuesta de Portezuelo Balení obsahuje 20 semen | Semena, sazenice - zelenina, chilli, rajčata, palmy - neoseeds.cz

 
 
Registrace
 
 
 

Kaktus Gymnocalycium nigriareolatum LF 72 Cuesta de Portezuelo Balení obsahuje 20 semen

Gymnocalycium nigriareolatum LF 72 Cuesta de Portezuelo

Gymnocalycium nigriareolatum LF 72 Cuesta de Portezuelo

Naše cena s DPH:
20 Kč
Naše cena bez DPH:
17,39 Kč
Cena v cizí měně:
0,86 Euro
Množství:
93
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 20 semen, které pochází z ručně opylených rostlin, z důvodu zachování čistoty druhu.

 

 

Popis

Kaktus Gymnocalycium nigriareolatum LF 72 Cuesta de Portezuello pochází z naleziště v Argentině, z provincie Catamarca a nazývá se tak místo kudy vede klikatá, asi 20 km dlouhá horská cesta na svah Ancasti (Sierra de Ancasti). Název Gymnocalycium je přeloženo z řečtiny jako zářivě květoucí a druhové jméno nigriareolatum znamená „s černými areolami“. Autor prvního popisu C. Backeberg popsal tento druh podle dovezených rostlin, které měly nápadné černé areoly a podle tohoto znaku je pojmenoval. Rostliny vypěstované z těchto exemplářů však již černé aeroly postrádaly. V přírodě jsou rostliny totiž často napadány plísní a areoly vyvíjejí charakteristické černé zbarvení.
Kaktus roste většinou samostatně na mýtinách a v křovinách a vždy na kamenité půdě. Tvar zploštěle kulovitý, vysoký 10 – 15 cm a v průměru 10 – 20 cm. Epidermis světle až tmavě zelená, na slunci červená. 8 – 16 (někdy až 20) rovných žeber rozdělených v nízké hrbolce, pod kterými se nacházejí hluboké příčné rýhy. Kulaté až podlouhlé areoly jsou pokryty nejprve bílou až nažloutle hnědou plstí, která se v přírodě mění na šedou nebo černou, zatímco areoly pěstované ve sklenících zůstávají žluto-bílé. Z areol vyrůstá asi 5 – 7 (občas až 9) rovných nebo zakřivených okrajových trnů, až 3 cm dlouhých, v barvě bělavě šedé nebo růžovošedé s hnědou až černou špičkou. Centrální trn nemusí být žádný nebo jeden delší a s tmavší špičkou. Trychtýřovité květy vyrůstají v blízkosti temene, jsou  přibližně 4,5 – 5 cm dlouhé a 3,5 – 4,5 cm široké, porcelánově bílé s nazelenalým až načervenalým hrdlem. Kulový plod je veliký asi 15 mm v průměru, světle až tmavě zelený. Kulovitá, lesklá, hnědočerná semena, o průměru 1,1 mm. Pěstování je při dodržení základních pravidel bez potíží.

 

Výška rostliny

10 – 15 cm a v průměru 10 – 20 cm.

 

Květ

Trychtýřovitý, přibližně 4,5 – 5 cm dlouhý a 3,5 – 4,5 cm široký, porcelánově bílý, s nazelenalým až načervenalým hrdlem.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami okolo 5 – 12°C. Krátkodobě mrazuvzdorný do -5°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist