Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Kaktus Gymnocalycium nidulans f. LF 19 Balení obsahuje 20 semen | Semena, sazenice - zelenina, chilli, rajčata, palmy - neoseeds.cz

 
 
Registrace
 
 
 

Kaktus Gymnocalycium nidulans f. LF 19 Balení obsahuje 20 semen

Gymnocalycium nidulans f. LF 19

Gymnocalycium nidulans f. LF 19

Naše cena s DPH:
20 Kč
Naše cena bez DPH:
17,39 Kč
Cena v cizí měně:
0,86 Euro
Množství:
84
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 20 semen, které pochází z ručně opylených rostlin, z důvodu zachování čistoty druhu.

 

 

Popis

Kaktus Gymnocalycium nidulans f. LF 19 je naleziště z Argentiny, z provincie La Rioja, v blízkosti města Guandacol, ve výšce asi 1200 m n. m. Gymnocalycium nidulans je některými znalci označován jako synonymum ke Gymnocalycium hossei var. nidulans a ten je zase označován jako jednou z několika forem velmi variabilní rostliny Gymnocalycium hossei, stále se však o tom vedou spory. Název Gymnocalycium je přeloženo z řečtiny jako zářivě květoucí a druhové jméno nidulans je z latinského nidus, což znamená v překladu hnízdo a skutečně tento kaktus svým propleteným otrněním hnízdo připomíná. Roste většinou samostatně v kopcovitém terénu a strmých svazích, mezi kameny, trávy a keři. Tvar je více méně kulovitý, s lehce stlačeným temenem pokrytým chomáčky vlny. Výška až 10 cm a v průměru do 11 cm. Epidermis tmavě šedozelená, olivově zelená, tmavě čokoládově hnědá nebo červenofialová. Asi 17 rovných, širokých, plochých, žeber s tuberkulami. Oválné areoly jsou od sebe vzdáleny 10 – 15 mm a mají na sobě šedožlutou plsť. Z areol vyrůstá asi 6 – 7 radiálních trnů, obvykle 3 cm dlouhých (i delší), které se navzájem proplétají a jsou v barvě růžovohnědé až šedohnědé s tmavší špičkou. Centrální trn se vyskytuje jen zřídka. Zvonkovité květy vyrůstají v blízkosti temene, jsou přibližně 7 cm dlouhé a 6 cm široké, bělavé až červenorůžové, někdy s nahnědlým odstínem, s tmavším hrdlem a tmavším proužkem u okvětních lístků. Semena 1,2 - 1,4 mm velká, testa matně černá až hnědavě černá. Pěstování je nenáročné, kaktus poměrně rychle roste a snadno kvete.

 

Výška rostliny

Až až 10 cm a v průměru do 11 cm.

 

Květ

Zvonkovitý, přibližně 7 cm dlouhý a 6 cm široký, bělavý až červenorůžový, někdy s nahnědlým odstínem, s tmavším hrdlem a tmavším proužkem u okvětních lístků.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami okolo 5 – 12°C. Krátkodobě mrazuvzdorný do -12°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist