Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Kaktus Gymnocalycium neuhuberi LF 10 Suyuque Nuevo Balení obsahuje 20 semen | Semena, sazenice - zelenina, chilli, rajčata, palmy - neoseeds.cz

 
 
Registrace
 
 
 

Kaktus Gymnocalycium neuhuberi LF 10 Suyuque Nuevo Balení obsahuje 20 semen

Gymnocalycium neuhuberi LF 10 Suyuque Nuevo

Gymnocalycium neuhuberi LF 10 Suyuque Nuevo

Naše cena s DPH:
20 Kč
Naše cena bez DPH:
17,39 Kč
Cena v cizí měně:
0,86 Euro
Množství:
89
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 20 semen, které pochází z ručně opylených rostlin, z důvodu zachování čistoty druhu.

 

 

Popis

Kaktus Gymnocalycium neuhuberi LF 10 Suyuque Nuevo je naleziště z Argentiny, z provincie San Luis, v blízkosti vesničky Suyuque Nuevo. Je to málo rozšířený kaktus, dokonce tak, že je na seznamu kriticky ohrožených druhů zejména z důvodu nelegálního sběru. Vyskytuje se ve výškách 800 – 1550 m n. m. Roste většinou jednotlivě. Tvar je polokulovitý až kulovitě zploštělý, s lehce proláklým temenem. Výška až 48 mm a v průměru do 70 mm. Epidermis šedozelená, matná, jemně zrnitá. Asi 9 – 12 zvlněných žeber, rozdělených příčnými zářezy rozdělených v pětihranné, někdy také v bradavčité hrboly. Kulaté až oválné areoly jsou od sebe vzdáleny 15 – 20 mm a jsou holé, jen areoly na temeni jsou s krátkou vlnitou plstí. Z areol vyrůstá asi 9 paprskovitě postavených, přímých nebo lehce zahnutých okrajových trnů, přičemž horní trny jsou kratší (11 – 12 cm) než  trny spodní (15 – 22 cm). Středový trn v mládí obvykle pouze jeden, později až čtyři. Všechny trny jsou nažloutlé, občas oranžové nebo nahnědlé. Nálevkovité a vonící květy vyrůstají v blízkosti temene, jsou 27 – 36 mm dlouhé a 26 – 34 mm široké, někdy i větší, v barvě lila. Vnější okvětní lístky s poměrně širokým, zeleným středním proužkem, vnitřní okvětní lístky se postupně stávají menšími a jsou rovněž barvy lila s tmavším středním proužkem. Kvetou koncem jara po dobu až 12 dnů a otevírají se odpoledne. Plod vejčitý, asi 15 – 18 mm vysoký a 10 – 12 mm široký, tmavě zelený, s ulpívajícími zbytky květu. Semena jsou pokryta tenkou suchou pokožkou, kterou lze snadno oddělit. Jsou černá, asi 1,2 mm vysoká a 1 mm v průměru. Pěstování je nenáročné, kaktus poměrně rychle roste a snadno kvete.

 

Výška rostliny

Až 48 mm a v průměru do 70 mm.

 

Květ

Nálevkovitý, asi 27 – 36 mm dlouhý a 26 – 34 mm široký, někdy i větší, v barvě lila.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami okolo 5 - 12°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist