Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Kaktus Gymnocalycium castellanosii var. armillatum LF 13 Balení obsahuje 20 semen | Semena, sazenice - zelenina, chilli, rajčata, palmy - neoseeds.cz

 
 
Registrace
 
 
 

Kaktus Gymnocalycium castellanosii var. armillatum LF 13 Balení obsahuje 20 semen

Gymnocalycium castellanosii v armillatum LF 13

Gymnocalycium castellanosii v armillatum LF 13

Naše cena s DPH:
20 Kč
Naše cena bez DPH:
17,39 Kč
Cena v cizí měně:
0,86 Euro
Množství:
95
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 20 semen, které pochází z ručně opylených rostlin, z důvodu zachování čistoty druhu.

 

 

Popis

Kaktus Gymnocalycium castellanosii var. armillatum LF 13 pochází z naleziště v Argentině, v provincii La Rioja, u města Ulape a nalézá se ve výšce 600 m n. m., kde roste na skalnatých plochách, štěrkovitých svazích nebo na červených pískovcových kopcích. Název Gymnocalycium je přeloženo z řečtiny jako zářivě květoucí, castellanosii nese na počest argentinského botanika Dr. Alberta Castellanosa a jméno variety armillatum znamená silně jehlovitý. Od Gymnocalycium castellanosii se liší namodrale šedým tělem, četnějšími a užšími žebry, uspořádáním a počtem trnů. Tvar je protáhle kulovitý, s plstnatým temenem. Roste samostatně. Je vysoký až 20 cm a v průměru až 10 cm. Epidermis matně modrošedá. 12 – 14, někdy až 19 úzkých žeber, mírně hrbolcovitých, přičemž hrbolce jsou od sebe oddělené slabou příčnou rýhou. Kulaté, hustě plstnaté areoly, v mládí barvy žluté, později bílé, jsou od sebe vzdáleny jen asi 5 mm. Z areol vyrůstá většinou celkem 7 – 14 rovných nebo mírně zahnutých trnů, z toho 1 – 3 středové trny, které se často špatně rozlišují od okrajových. Barevně, ani délkou se neliší středové od okrajových a jsou světle šedé, růžově až šedohnědé, někdy s tmavší špičkou, dlouhé 15 – 25 mm. Zvonkovité nebo nálevkovité, na hustě plstnatém temeni vyrůstající přisedlé květy jsou přibližně 4,5 cm dlouhé a široké až 4 cm, v barvě bílé až velmi světle růžové s růžovým nebo načervenalým hrdlem. Z květů vyroste zelený až modrozelený, spíše zakulacený plod, přibližně 2 cm v průměru. Semena cca milimetr velká, výrazně leskle tmavě hnědá až černá. Kaktus je nenáročný na pěstování a jeho růst je pozvolný.

 

Výška rostliny

20 cm a v průměru až 10 cm.

 

Květ

Zvonkovitý nebo nálevkovitý, přibližně 4,5 cm dlouhý a široký až 4 cm, v barvě bílé až velmi světle růžové s růžovým nebo načervenalým hrdlem.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na světlém a slunečném místě s teplotami okolo 5 - 10°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist