Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Kaktus Echinofossulocactus pentacanthus Balení obsahuje 20 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Kaktus Echinofossulocactus pentacanthus Balení obsahuje 20 semen

Echinofossulocactus pentacanthus

Echinofossulocactus pentacanthus

Naše cena s DPH:
20 Kč
Naše cena bez DPH:
17,39 Kč
Cena v cizí měně:
0,86 Euro
Množství:
65
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 20 semen, které pochází z ručně opylených rostlin, z důvodu zachování čistoty druhu.

 

 

Popis

Kaktus Echinofossulocactus pentacanthus je jednou z lokálních nebo morfologických forem Stenocactus obvallatus. Nachází se v Mexiku, ve státech Tamaulipas a Queretaro. Název Echinofossulocactus se používal dříve, nyní již Mezinárodní organizace pro výzkum sukulentů (IOS) akceptovala nově rod Stenocactus. Rozšířené označení Echinofossulocactus pochází ze slovní kombinace echinus (ježek, ježovka) a fossa (příkop, brázda), zřejmě kvůli specifickému charakteru stonku. Nově používaný název Stenocactus je odvozen z řeckého stenos (úzký), což poukazuje na tenká, úzká a početná žebra a druhové jméno pentacanthus znamená pětitrný. Tyto rostliny jsou velmi variabilní, co se týče např. délky a barvy horních okrajových trnů. Rostou obvykle osaměle, ale občas také hustě odnožují. Tvar je kulovitý až krátce cylindrický, s plochým, v mládí plstěným temenem. Epidermis v barvě zelené. Výška 10, někdy 20 cm a šířka 10 cm v průměru. 34 - 56 silně zvlněných žeber, s ostrými hranami. Trnů bývá 5, jak z názvu vyplývá, ale tento charakteristický znak pěti trnů není konstantní. Horní 3 jsou nejmohutnější, barvy nažloutlé nebo narůžovělé, z něhož prostřední je zploštělý, 2 následující spodní bílé trny jsou jemnější a o polovinu kratší. 3 cm dlouhé a 3 – 4 široké květy vykvétají na vrcholu kaktusu, přičemž poupata jsou držena v plsti, často jen s viditelnými špičkami. Trubka je zelená šupinatá. Vnější okvětní lístky špičaté, okraje skoro bílé, se středním červeným proužkem, vnitřní s jasně fialovým až červeným středním proužkem. Prašníky žlutozelené a žlutá blizna.

 

Výška rostliny

10, někdy 20 cm a šířka 10 cm v průměru.

 

Květ

3 cm dlouhé a 3 – 4 cm široké květy vykvétají na vrcholu kaktusu.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na světlém a slunečném místě s teplotami okolo 5 - 10°C. Krátkodobě mrazuvzdorný do -5°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30 °C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist