Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Kaktus Echinofossulocactus gladiatus Balení obsahuje 20 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Kaktus Echinofossulocactus gladiatus Balení obsahuje 20 semen

Echinofossulocactus gladiatus

Echinofossulocactus gladiatus

Naše cena s DPH:
20 Kč
Naše cena bez DPH:
17,39 Kč
Cena v cizí měně:
0,86 Euro
Množství:
47
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 20 semen, které pochází z ručně opylených rostlin, z důvodu zachování čistoty druhu.

 

 

Popis

Kaktus Echinofossulocactus gladiatus se nachází v Mexiku, ve státě Hidalgo, Queretaro, Veracruzm, Mexiko, Oaxaca a puebla. Název Echinofossulocactus se používal dříve, nyní již Mezinárodní organizace pro výzkum sukulentů (IOS) akceptovala nově rod Stenocactus. Rozšířené označení Echinofossulocactus pochází ze slovní kombinace echinus (ježek, ježovka) a fossa (příkop, brázda), zřejmě kvůli specifickému charakteru stonku. Nově používaný název Stenocactus je odvozen z řeckého stenos (úzký), což poukazuje na tenká, úzká a početná žebra. Druhové gladiatus je odvozeno z latiny a znamená mečovitý, což odkazuje na tvar ostnů, které připomínají vztyčený meč. Tyto rostliny rostou většinou osaměle, zřídkakdy odnožující. Jsou kyjovitého tvaru, se skoro plochým temenem, které může být pokryto plstí. Epidermis v barvě modravě zelené, tmavě matně zelené nebo tmavě olivově zelené. Výška až 12 cm a šířka 10 cm v průměru. 14 – 22 nebo více (až 30), velmi ostrých, ve spodní části silně zvlněných, těsně u sebe ležících žeber. Areoly, zpočátku s bílou nebo žlutavou plstí, později holé, jsou od sebe vzdáleny 4 – 5 cm. Z areol vystupuje 4 – 6 okrajových trnů a 1 středový trn jsou ve vzrůstu světle žluté, prosvítající, nahoře tmavší a skoro hnědavé, ale vzácněji i se zřetelně tmavší špičkou, která později zešedne. Květy vykvétají na vrcholu kaktusu od bílé až nažloutlé barvy, s karmínovým středním pruhem na okvětních lístcích, dlouhé i široké asi 2 cm.

 

Výška rostliny

Až 12 cm a šířka 10 cm v průměru.

 

Květ

Od bílé až nažloutlé barvy, s karmínovým středním pruhem na okvětních lístcích, dlouhý i široký asi 2 cm.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na světlém a slunečném místě s teplotami okolo 5 - 12°C. Krátkodobě mrazuvzdorný do -5°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist