Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Kiwano Balení obsahuje 10 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Kiwano Balení obsahuje 10 semen

Kiwano

Kiwano

Naše cena s DPH:
25 Kč
Naše cena bez DPH:
21,74 Kč
Cena v cizí měně:
1,08 Euro
Množství:
46
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 10 semen

 

Popis

Kiwano (Cucumis metuliferus) nazývané rovněž jako africká rohatá okurka, je zelenina podlouhlého tvaru, původem z Afriky. V Zimbabwe je označována jako „gaka“, ale nyní se častěji pěstuje na Novém Zélandu, v Austrálii, Chile nebo v Kalifornii (USA). Rostlina je jednoletá liána z čeledi tykvovitých, která může dosahovat délky až několika metrů. Je porostlá mírně pichlavými chloupky a listy i sytě žlutými květy připomínající okurku. Plod je netradičně vypadající, asi 10 cm velký, má žluto-oranžovou hrbolatou slupku se zelenou dužinou, s konzistenci želé a mnoha drobnými semínky. Chuť podobná okurce, ale s navinulým a sladkým nádechem připominá též banán, kiwi nebo meloun. Jíst se dá pouze dužina, kterou vydlabeme podobně jako kiwi lžičkou, dále se hodí do salátů, slaných i sladkých pokrmů a výborně chutná se šlehačkou i jogurtem. Vzhledem k nízké energetické hodnotě je Kiwano výborné při redukčních dietách.

 

Plod

Podlouhlý asi 10 cm velký a cca 200 – 300 gramů těžký. Žluto-oranžová slupka se zelenou dužinou.

 

Nároky

Kiwano je teplomilná rostlina, která má ráda slunné stanoviště a záhřevnou, hlinitou, humózní, vlhkou půdu bohatou na živiny. V případě sucha zavlažujeme raději větší dávky vody méně často. Pěstujeme ji jako okurky a protože je popínavá, poskytneme ji oporu.

 

Výsev a klíčení

Rostliny lze předpěstovat brzy zjara. Semena opláchneme a namočíme na 12 – 24 hodin do vlažné vody čímž urychlíme klíčení. Semena klíčí při teplotě okolo 25 – 30°C. Po vyklíčení a zesílení rostlinek přesadíme  do skleníku, či foliovníku. Výsadbu na záhon provádíme v polovině května, když je teplota konstantně nad 15°C, na slunné, závětrné místo.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist