Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Cesmína paraguayská - Ilex paraguariensis Balení obsahuje 10 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Cesmína paraguayská - Ilex paraguariensis Balení obsahuje 10 semen

 
 
Naše cena s DPH:
22 Kč
Naše cena bez DPH:
19,13 Kč
Cena v cizí měně:
0,95 Euro
Množství:
10
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 10 semen

 

 

Popis

Cesmína paraguayská (Ilex paraguariensis) pocházejíí z Jižní Ameriky je známý stálezelený strom, z jehož listů se připravuje čaj maté. Střídavé, tuhé, lesklé listy mají vejčitý tvar s vroubkovaným okrajem. Podél listů vyrůstají svazečky bílých květů. Plodem jsou kulovité červené peckovice o průměru asi 0,5 cm. Listy Cesmíny paraguayské obsahují až dvě procenta kofeinu, třísloviny, teofylin, silice, vitamíny A, B a C a další látky. Odvar z listů má posilující účinky na nervový systém, odstraňuje únavu, užívá se pro posílení imunity, má antioxidační účinky, podporuje trávení a má diuretické účinky. V našich podmínkách ji pěstujeme jako pokojovou nebo přenosnou rostlinu.

 

Výška rostliny

V přírodě dosahuje výšky až 20 m.

 

Nároky

Rostlina preferuje stinné stanoviště chráněné před silným větrem, a propustnou půdu bohatou na živiny. Mrazuvzdornost je do -7 °C, ale přes zimu je optimální teplota 10 °C.

 

Výsev a klíčení

Před samotným výsevem rozrušíme tvrdý obal semen brusným papírem a namočíme do vody na 24 - 48 hodin. Potom vysaďte semena 0,5 - 1 cm hluboko do propustného, trvale vlhkého (ne přemokřeného) substrátu (např. kokosové vlákno, písek). Ideálně klíčíme v polostínu při teplotě 20 - 28 °C. Klíčení trvá 2 - 6 měsíců, často i déle, až 1 rok. 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist