Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

♣ 100 x semena Baobab - Adansonia digitata Zvýhodněná nabídka | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

♣ 100 x semena Baobab - Adansonia digitata Zvýhodněná nabídka

 
 
Naše cena s DPH:
348 Kč
Naše cena bez DPH:
302,62 Kč
Cena v cizí měně:
15 Euro
Množství:
2
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 100 semen

 

 

Popis

Baobab (Adansonia Digitata) – symbol Afriky, známý především pro svoji schopnost zadržovat vodu uvnitř kmene  je strom vytvářející mohutný, hladký,  měděně,  nebo šedorůžově zbarvený ztloustlý  kmen. Jeho větve připomínají spíše mohutně rozvětvené kořeny, zvláště v období sucha, kdy baobabu opadává listí. Temně zelené, jemně ochlupené listy baobabu vyrůstají střídavě na výhoncích, jsou dlanitě složené ze tří až devíti jednotlivých klínovitých lístků. Velikost listu je přibližně 7 x 15 cm. Délka řapíku kolem 12 cm. Květy jsou voskově bílé, nažloutlé, nebo růžové s osrstěnými korunními lístky. V plném rozkvětu mají v průměru kolem 20 cm. Raritou baobabu je, že vykvétá pouze jedinou noc a je opylován kaloni. Po opylení květy rychle hnědnou. Plodem je suchá bobule nebo nepukavá tobolka vejčitého tvaru s tvrdým obalem o velikosti kolem 12 cm. Zralý plod je sametově ochlupený barvy khaki. Baobab se  dožívá  stáří až několika tisíc let. Není mrazuvzdorný a v našich klimatických podmínkách je vhodný spíše k tvorbě bonsají. Dá se velice dobře tvarovat a po dosažení výšky, která vám vyhovuje zaštípnout vrchol rostliny a potom dále utvářet podle svých představ.

 

 

Výška rostliny

Průměrný baobab je vysoký 10 až 15m. Někdy však může dorůst i výšky kolem 30 m. Šířka kmene dosahuje 7 až 11 m. 

 

 

Nároky

Rostlina má ráda umístění na světlém stanovišti chráněném před přímým poledním sluncem, propustnou hlinitopísčitou zeminu, pravidelnou zálivku a teplotu ideálně 20 – 25 °C. Přes zimu, kdy listy zežloutnou, nebo opadají omezíme zálivku na 1 krát za 14 až 20 dní. Na jaře po objevení prvních listů zvyšte teplotu a současně i zálivku. Od jara do konce srpna je vhodné přihnojovat hnojivem pro rostliny ozdobné listem. V září pak používejte hnojivo s vyšším obsahem draslíku.

 

 

Výsev a klíčení

Semena dejte do vody o teplotě 70 °C . Nechejte je namočené po dobu 24hodin. Následně vyséváme. Semeno, které je vhodné k vysetí zvětší svůj objem na dvojnásobek. U semen, která  nenabobtnají  tuto procedůru zopakujte. Naklíčená samena zasaďte do propustného substrátu. Zpočátku může být semeno zasazeno pouze v čistém kokosovém vláknu. Po narostení dvou pravých listů rostlinu přesaďte do propustného výživnějšího substrátu s obsahem písku. Nezapomeňte na drenážní vrstvu. Rostlinu nepřemokřujte, zálivka velmi mírná. Semenáčky rostou po vyklíčení velmi rychle a během krátké doby dosahují výšky 20 - 30 cm.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist