Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Tymián obecný Balení obsahuje 200 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Tymián obecný Balení obsahuje 200 semen

 
 
Naše cena s DPH:
11 Kč
Naše cena bez DPH:
9,57 Kč
Cena v cizí měně:
0,47 Euro
Množství:
31
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 200 semen

 

 

Popis

Tymián obecný (Thymus vulgaris) je vytrvalá polokeřovitá bylina, která dorůstá do výšky cca 20 - 30 cm. Pochází ze Středomoří. Stonky jsou přímé, větvené, dole dřevnatějící, hustě chlupaté. Listy jsou krátce řapíkaté, drobné, protistojné a čárkovité. Tymián kvete světle růžovými až růžovo fialovými květy, někdy bílými prakticky celé léto až do září. Rostlina má nasládlou kořeněnou chuť, v kuchyni jako koření se přidává do omáček, k rybám, ovocné šťávy, salátů. Má dezinfekční účinky, působí proti parazitům, průjmům, nadýmání a zlepšuje trávení. Mírní kašel, je účinný při vyčerpání, úzkosti, nespavosti a depresi, působí močopudně.

Čerstvé listy tymiánu sklízíme celé léto na počátku kvetení, nebo je sušíme ve stínu při teplotě do 35 °C. Skladujeme v suchu a temnu v dobře uzavřené nádobě.

 

Nároky

Rostlinu pěstujeme na slunném stanovišti chráněním před větrem. Daří se mu v dobře propustných hlinitopísčitý půdách s dostatkem vlhkosti.

 

Výsev a klíčení

Tymián pěstujeme ze semen, která vyséváme od března až do dubna do nádoby s propustným substrátem 0,4 cm pod povrch. Semena klíčí při teplotě okolo 20 - 25 °C, doba klíčení se pohybuje mezi 8 - 15 dny. Po vyklíčení a zesílení rostlinek přesadíme do sadbovačů. Malé sazenice vysazujeme počátkem května do řádků vzdálených 20 cm. Ze vzrostlých bylinek množíme nové jedince dělením.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist