Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Šalvěj lékařská Balení obsahuje 50 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Šalvěj lékařská Balení obsahuje 50 semen

Naše cena s DPH:
17 Kč
Naše cena bez DPH:
14,78 Kč
Cena v cizí měně:
0,73 Euro
Množství:
41
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 50 semen

 

 

Popis

Šalvěj lékařská (Salvia officinalis) je vytrvalá polokeřovitá rostlina, která dorůstá do výšky 30 až 70 cm. Pochází ze Středomoří a Malé Asie. Lodyha je přímá nevětvená, olistěná, šedoplstnatá. Listy jsou podlouhlé nebo vejčité, jemně vroubkované stříbrošedé nebo zelené barvy. Kvete ve 4 až 10 květých lichopřeslenech od května do července světle fialovou občas bílou barvou. Celá rostlina je silně aromatická. Šalvěj lékařská má využití v kuchyni, také i jako odvar ke kloktání při zánětech dutiny ústní, krvácení dásní, angíně, bolestech v krku, zahlenění. Má desinfekční účinky, snižuje hladinu cukru v krvi. Není však vhodná k dlouhodobému užívání.

Sklízíme listy s nejmladšími částmi výhonů krátce před květem (květen až červen) za suchého počasí. Sušíme co nejrychleji ve stínu.  

 

Nároky

Rostlinu pěstujeme na slunném stanovišti, daří se jí v dobře propustných půdách s dostatkem vápníku. Zaléváme jen v suchém období.

 

Výsev a klíčení

Šalvěj lékařská se pěstuje ze semen, která vyséváme od března do dubna do nádoby s propustným substrátem 0,5 cm pod povrch. Semena klíčí při teplotě okolo 20 - 25 °C, doba klíčení se pohybuje mezi 8 - 15 dny. Po vyklíčení a zesílení rostlinek přesadíme do sadbovačů. Malé sazenice vysazujeme počátkem května do řádků vzdálených 40 cm. Ze vzrostlých bylinek množíme nové jedince dělením.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist