Nastavení soukromí

Pro poskytování služeb používáme soubory cookies. Některé z nich jsou pro fungování webu nutné, zatímco jiné nám pomohou vylepšit váš uživatelský zážitek a rychleji vás navést k tomu, co právě hledáte.
Souhlasíte s používáním všech cookies? Svůj souhlas můžete snadno definovat kliknutím na tlačítko Přijmout vše Přijmout vše Nastavení
 

Rozmarýn Balení obsahuje 30 semen | Neo seeds

 
 
Registrace
 
 
 

Rozmarýn Balení obsahuje 30 semen

 
 
Naše cena s DPH:
25 Kč
Naše cena bez DPH:
21,74 Kč
Cena v cizí měně:
1,08 Euro
Množství:
36
 
ks
 
 
 
 
 
 

Popis výrobku

Balení obsahuje 30 semen

 

 

Popis

Rozmarýn (Rosmarinus officinalis) je vytrvalá stálezelená keřovitá výrazně vonící bylina, která dorůstá do výšky až 2 m. Pochází ze Středomoří. Rostlina má hustý, větvený stonek, který ve spodní části dřevnatí a má šedavou kůru. Listy jsou vstřícné, přisedlé, úzce čárkovité, na okraji podvinuté, tmavě zelené a lesklé, na spodní straně šedě plstnaté. Květy jsou fialové až modré barvy. Rozmarýn kvete v pozdním jaru a raném létě. Má velké využití v kuchyni čerstvý i sušený, také zlepšuje zažívání, protože zvyšuje vyměšování žluči, působí proti nadýmání, má dezinfekční a antiseptické účinky, povzbuzuje oběhový systém.

Sklízíme olistěnou nať v průběhu celého léta, lze sušit ve slabé vrstvě nebo ve svazečcích ve stínu.

 

Nároky

Rostlinu pěstujeme v nádobách, abychom ji na zimu mohli přemístit na bezmrazé světlé místo při teplotě 5 - 15 °C. V létě jí prospívá letnění na zahradě na slunném stanovišti chráněném před větrem. Daří se jí v dobře propustné, lehké, písčité a jen velmi mírně vlhké půdě. 

 

Výsev a klíčení

Rozmarýn se pěstuje ze semen, která vyséváme od února do března do nádoby s propustným substrátem 0,5 cm pod povrch. Semena klíčí při teplotě okolo 20 - 25 °C. Po vyklíčení a zesílení rostlinek přesadíme do sadbovačů. Malé sazenice vysazujeme počátkem června. Rostlinu můžeme množit i stonkovými řízky, jež se zapichují do písčité půdy.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist TOPlist